(…)

 

A Denník N április végén a Focusszal egy felmérést készíttetett arról, hogy ki lenne a legnagyobb esélyes, ha Andrej Kiska nem indulna a következő államfőválasztáson. Ön nem egész 14 %-kal az első helyen végzett. Mindezek ellenére azt mondta, hogy nem jelölteti magát. Miért?

 

A 2014-es választások előtt egy évvel szintén a felmérések tárgyát képeztem, s akkor a jelenlegi számoknak a háromszorosát értem el. Győztem az akkori egyik lehetséges jelölt, Robert Fico felett. Hrušovský, Kiska és Procházka támogatottsága csak azután ugrott meg, miután bejelentettem, hogy nem indulok az államfőválasztáson. Akkor is megkérdezték tőlem, hogy belevágok-e ebbe az egészbe, hiszen egyértelmű kedvencnek bizonyultam.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel szociológus vagyok, ezért tisztában vagyok azzal, hogy a hazai társadalom milyen értékeket támogat. Mindemellett érvényben van, hogy az az ember, aki politikai háttérrel rendelkezik, és valóban csinált valamit, az megosztja a társadalmat. Amennyiben az ilyen ember nem osztaná meg a társadalmat, az azt jelentené, hogy semmit sem csinált, vagy az, amit csinált, említésre sem méltó. Az államfői funkció egyik alapvető feltétele pedig nem más, mint az, hogy összetartsa az embereket.

 

Kiska döntésével kapcsolatban is kérdezett?

 

Igen.

 

Azzal, hogy Kiska belépett a politikai harcba, jelentős mértékben képviselni kedzett egy bizonyos politikai spektrumot. Ezzel megosztotta a híveit, és ez rögtön megmutatkozott a megbízhatóságával és megbízhatatlanságával kapcsolatos kutatásokban. Az államfőválasztáson annak a személynek van a legnagyobb esélye, aki vagy valós ajánlattal áll elő, vagy az összetartás képességének az illúziójával, s nem áll mögötte semmilyen kettéosztó vagy megosztó történet.

 

Ez volt az Ön problémája is a 2009-es köztársaságielnök-jelöltség során?

 

De, ez volt. Abba a versenybe egy bizonyos értékmeggyőződéssel léptem be a politikai ellenzék képviselőjenként. Ezenfelül tudtam, hogy mindez nem lesz elég a győzelemre, s ezzel most is tisztában vagyok.

 

Tehát az, hogy nem indul az államfőválasztáson inkább ered abból a meggyőződéséből, hogy nem lenne esélye, mintsem abból a személyes döntéséből, hogy már nem szeretne részt venni a politikában?

 

A kettő kombinációja. Egyrészt kiértékeltem az esélyeimet, másrészt meghoztam a személyes döntésemet. Az a politikai stílus, ami jelenleg Szlovákiában uralkodik, nem más, mint egy boxring, mely állandó kísérletet tesz az egyéni k.o.-k kiosztására. Én nem szeretnék ennek a politikai stílusnak a részese lenni. Elutasítom.

 

A felmérésben szavazataikat adó emberek nem tudják meggyőzni arról, hogy újra induljon az államfőválasztáson?

 

Nem fogom titkolni, hogy amikor az ember feje tele van elképzelésekkel, megoldásokkal, és látja, hogy mi történik körülötte, akkor elgondolkodik arról, hogy igen, elfecsérli az esélyeit. Mindemellett, amikor értékelni kezded azt a több tucat törvényt, amelyiknek a társzerzője vagy, és amelyek jobb irányba vitték az országot, nos, ilyenkor nem ereszt el az a gondolat, hogy újra esélyem lehetne minderre, sőt, többre is. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem így van. Lehet, hogy mindez nem működne, ha a valódi politika miatt kapnék kritikák, de amiatt nem kritizálnak. Egy nagy árat mérlegelek.

 

Tehát még előfordulhat, hogy valamelyik politikai projekt vonzóvá válik Ön számára?

 

Nem, ez nem lehetséges. Az az ár túlságosan magas. Amennyiben a politikai kultúra nem változik meg jelentős mértékben, én abban nem leszek hajlandó részt venni.

 

De ott van az a szó, hogy „amennyiben“.

 

Igen, ott van. A hazai politika olyan, mint a szúnyogriasztó. Tarthatatlan.

 

A politikának mindig vannak visszataszító részei.

 

De ezeknek nem szabad szabállyá, előírássá válniuk. A hatalom arroganciája nálunk olyan méreteket öltött, ami már az antiliberális demokráciára hasonlít. Mi pedig tényleg egy defektes demokráciához tartozunk.

 

Minden bizonnyal Andrej Kiska egy új politikai projektet szeretne útjára indítani, emellett pedig hasonló dolgokról beszél, mint Ön: politikai kultivációt és tisztességes Szlovákiát akar. Nincs olyan ambíciója, hogy segítsen neki?

 

Természetesen érdekemben áll a politikai kultúra és a politika megváltoztatása. Amennyiben sikerül találni egy olyan platformot, amin keresztül ezt meg lehet valósítani, akkor igent fogok mondani. Csakhogy ilyet nem tudok elképzelni. Abban az esetbe, ha valaki valóban meg szeretne valamit változtatni, akkor be kell lépnie a küzdőtérbe.

 

(…)

 

Ki tudna elképzelni következő államfőként?

 

Egy erkölcsileg kifogástalan embert erős élettörténettel. Olyasvalakit, aki a múltban aktív szerepet vállalt a civil társadalomban, aki mögött nemcsak szavak, hanem tettek is állnak, s nem kell, hogy ezek a tettek a politikával kapcsolatosak legyenek. Ezenkívül legyen tájékozott a külpolitikában, s tudja megkülönböztetni az alkotmány és az alkotmányosság közti különbségeket. Tudja, hogy az alkotmányosságon belül mi az államfő kompetenciája, s ne a társadalom megosztója, hanem egybekovácsolója legyen.

 

(…)

 

Denník NRadičová: Politika je ako odpudzovač komárov, preto kandidovať nebudem

Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!