(…)

 

Ön szerint milyen hatással lesz Kiska döntése a szlovák politikára?

 

Amennyiben mágnes lesz azok számára, akik nem járnak választani, és akiknek szükségük van arra, hogy olyan típusú embert lássanak a politikában, mint ő, akkor nagyon sokat segíthet. Amennyiben mágnes lesz az olyan pártok számára – Együtt – Polgári Demokrácia és a Progresszív Szlovákia – , melyeket az a veszély fenyeget, hogy nem jutnak be a parlamentbe, és biztosítani fogja a szavazatokat, valamint motiválni fogja azokat, akik nem járnak választani, akkor jelentős módon segíteni fog az országnak.

 

 hirdetes_400x285  

(…)

 

Kitől fog Kiska több választót elvenni? Öntől vagy Sulíktól?

 

Az én választóim, akik rám vannak fixálva, támogatják Kiskát, mert mi is támogatjuk őt, de az én politikai stílusom az, ami megfelel nekik. Andrej Kiska szerintem annak számít jó választásnak, aki inkább egy sima politikát támogat, kevésbé nyitott, de annál tetszetősebb beszéddel. Úgy gondolom, hogy mindez nem vall az én választóimra. Talán Veronika Remišová politikájával nagyobb lenne a hasonlóság és az átfedés.

 

(…)

 

Sulík azt mondta, hogy Kiska pártalapítása a jobboldal szétrombolásához vezetne, és csak abban az esetben lenne hasznos, ha a Progresszív Szlovákia és az Együtt párttal fűzné szorosabbra a kapcsolatot. Ön is így gondolja?

 

Ha szándékában áll a pártalapítás, ha nem, minden bizonnyal hasznos projekt lesz, ha ezzel egyesíti a Progresszív Szlovákia és az Együtt pártot, egyúttal pedig szavazásra buzdítja azokat, akik eddig nem jártak választani. Abban az esetben, ha az egyesülést követően ragadozó módjára fognak viselkedni, figyelembe se fogják venni az összes többi pártot, és eszük ágában sem lesz ajánlatot tenni a KDH-nak vagy az MKP-nak, nos, akkor a végén minden bizonnyal fel fogjuk tenni azt a kérdést, hogy mire is volt jó ez az egész. Szlovákiának szüksége van az SDK 2 projektre. Amennyiben Kiska összefogja az összes olyan pártot, amelyik elbukhatna a választásokon, akkor megrázom a kezét és a Hodzsa téren egy emlékművet állíttatok neki.

 

Egy SDK 2-ről beszél. Hajlandó lenne részt venni az ellenzéki pártok nagykoalíciójában?

 

Az SDK projektet azoknak a pártoknak javasoltam, akiket az a veszély fenyeget, hogy nem érik el az öt százalékot. Beszéltem a KDH-val, a MKP-val, az Együtt és a Progresszív Szlovákia párttal is, holott sokan gyalázkodtak a Progresszív Szlovákia miatt, mert róluk úgy gondolták, hogy nem tartoznának bele egy nagy ellenzéki koalícióba. Nem hinném, hogy csak azokat a pártokat kellene összefogni, amelyeknek azonos a nézetük, és amelyeknél nem fenyeget a szavazatszámok elvesztése. Ha mi (OĽaNO – szerk. megj.), az SaS és Kollár biztonságban lennénk, akkor nem hinném, hogy a csoportosulásban valamiféle hozzáadott értéket képviselnénk.

 

(…)

 

Milyen mértékben lenne hajlandó együttműködni Kiska projektjében? Úgy, ahogy a stratégiai partnerének számító SaS-szel?

 

A jobbközép demokratikus választó igényes. (…) Amennyiben Kiska és az OĽaNO körül alakulna meg az SDK, Kollár és az SaS pedig a saját útját járná, akkor ennek az egésznek nagyobb hatása lenne Szlovákia számára.

 

Azonban mindegyiküket szeretném rábeszélni arra, hogy a választások előtt mutassunk be egy tízpontos közös programot. Azt az üzenetet kellene hordoznunk, hogy hé, emberek, ne féljetek, válasszátok azt a pártot, amelyiknek hisztek. Mindegyikünknek van egy saját programja, de ha együtt megyünk tovább, akkor az tíz pont száz szálékig benne lesz a kormányprogramban, amit meg fogunk valósítani. Amennyiben az embereknek már a választások előtt jelzéseket tennénk a választások utáni együttműködésre, azt minden bizonnyal sok demokratikus politikus pozitívan értékelné. Sőt, azok az életunt emberek is értékelnék, akik már nem járnak szavazni.

 

Az ellenzéki pártok közül már volt olyan, amelyik rábólintott erre a tízpontos programra?

 

Sajnos, nem. Az MKP-val továbbra is tárgyalásokat folytatunk róla. De bízom benne, hogy fokozatosan meggyőzöm a többieket is. (…)

 

Sulík sem jelezte, hogy támogatná ezt a programot?

 

Egyelőre arra játszik, hogy mindenki a saját levesét fújogassa. Számomra ez felelőtlenségnek tűnik. Egy jobboldali választó ettől többet szeretne látni. Nem akar zsákbamacskát választani. Legalább az a tíz közös pont egy mágnes lehetne arra, hogy az emberek eljöjjenek választani.

 

(…)

 

A Most-Híddal és Bugár Bélával kizárja a koalíciót?

 

Véleményem szerint az lenne a legjobb, ha Bugár be sem kerülne a parlamentbe, és akkor mindez egyszerűsítené a feleletemet erre a kérdésre. Oké, lehet, hogy megint én leszek az egyedüli, aki ezt gondolja, de szerintem Bugárral semmilyen körülmények között nem lehetne koalícióra lépni, mert ő egy áruló. Amint lehetsősége adódna rá, bármelyikünket eladná 30 Júdás garasért.

 

(…)

 

Denník N, Igor Matovič: Kiskov projekt môže byť užitočný, pokiaľ nebudú ako predátori

Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!