Rögtön napvilágot láttak az összehasonlítgatások a vietnami férfi és Michal Kováč államfő fiának elrablásával kapcsolatban. Emberrablás-emberrablás. Az akkori és a mostani emberrablásba is belekeveredett az egész ország.

 

A mečiarizmusi időkbe való visszatérést az utólag kiderült események is igazolják. A tanúk akkor is, és most is elmondtak mindent. Sokat kockáztattak, de mindezt már nem tudták szó nélkül hagyni.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Robert Fico kormánya egy nemzetközi bűntettbe rángatta bele az országot. Szövetkeztünk a kommunista Vietnámmal, közben pedig rátámadtunk a szövetséges Németországra. És ami a legfontosabb: az országunk képviselői több mint egy éven át hazudtak, és úgy tettek, mintha semmiről sem tudnának.

 

(…)

 

Az a cikk, amit nyilvánosságra hoztunk (a névtelenül megszólaló rendőrök elmondásait a Denník N közölte – szerk. megj.) egy súlyos bizonyítéka annak, hogy Robert Fico kormánya részt vett egy bűntényben. Teljesen jogos annak a kérdésnek a feltevése, hogy hiteles-e az a cikk, amelyben az olvasók számára nem tárjuk fel azoknak a forrásoknak az identitását, akik az emberrablásról meséltek nekünk.

 

Nem mindennapi eset anonim források alapján nyilvánosságra hozni egy cikket. Ebben az esetben azonban kétség sem fér ahhoz, hogy mindezt a közérdek miatt tettük. A szlovák politikusok egy éven át nemcsak a német partnereiknek hazudtak, de az egész nyilvánosságnak is.

 

Az emberrablásról több tanúval is beszéltünk. Heteken át hitelesítettük az információkat mind Szlovákiában, mind Németországban. És éppen a németországi bíróságokról, illetve nyomozóktól származnak az utóbbi napokban azok a hivatalos jelentések, melyek biztosan állítják azt, hogy Szlovákia részt vett az emberrablásban. A szlovákiai tanúk elmondása alapján pedig jogunkban áll kijelenteni azt, hogy semmi kétség sincs afelől, hogy egy éven át tudomásuk volt arról, hogy milyen bűntény részeseivé vált az országunk.

 

(…)

 

A jelenlegi kormányfő, Peter Pellegrini és Denisa Saková belügyminiszter nem kellett, hogy tudjon az emberrablásról. Ám az, ahogyan az eset kivizsgálásához viszonyultak, bűntársakat és megbízhatatlan partnereket csinált belőlük. Mindez lehetetlenné teszi azt, hogy úgy vezessék az országot, hogy közben ne sodornák veszélybe.

 

Tragédia, hogy az ország egyetlen képviselője, aki nyíltan és hangosan képes volt kimondani azt, hogy botrányba keveredtünk, nem volt más, mint Andrej Kiska. (…)

 

Az elnök fiának elrablására a mai napig emlékezünk. Fegyveres Oszkár – aki bátorságot vett és elmesélte a történteket – mögött több évnyi bújdosás, a barátja meggyilkolása, valamint az életét bonyolító tartozások állnak. Igaz, hogy hős, de a társadalom perifériáján, nagy hírnév nélkül. Valami hasonló várhat azokra a tanúkra is, akik most vallottak. Talán ezért sem léptek eddig ki az árnyékból. Az általuk elmondottak nemcsak a vietnámi férfi elrablásáról szólnak, hanem tanúvallomásai annak, hogy miként Fico és Kaliňák miként rabolta el egész Szlovákiát.

 

Denník N, Matúš Kostolný: Vietnamci uniesli Thanha, Fico a Kaliňák celé Slovensko

Nyitókép: Shooty

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!