Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása sokkolta Szlovákiát. (…)

 

A vietnami vállalkozó elrablása a szlovák belügyminisztérium közreműködésével ugyan nem ér fel a kettős gyilkossággal, mégis hasonló szériába tartozik. (…)

 

A koalíció szempontjából azonban jóval fontosabb az, hogy a vietnami emberrablás a kettős gyilkossággal és az uniós források szétlopásával ellentétben a szlovákiai választók döntő többségének figyelmén kívül marad. Valószínű, hogy ez az ügy nem lépi túl az érzékenységi küszöbüket, és nem is vált ki olyan felháborodást vagy tettre készséget, mint az előző esetek.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

Bugár Béla már megint azt állítja, hogy amennyiben a nyomozás során beigazolódnak azok a vádak, melyek szerint a szlovákiai hivatalok közreműködtek az emberrablásban, akkor távozik a kormánykoalícióból. Mindezek ellnére semmi sem tanúskodik arról, hogy ezt a kijelentését komolyabban gondolja a múltkorinál.

 

Arról sem tanúskodik semmi, hogy a szlovák rendőrség és ügyészség által vizsgált emberrablási ügy kinyomozása sikeresebb lesz, mint a kettős gyilkosság, a különféle uniós források szétosztásával kapcsolatos botrányok, a védelmi tárcánál végbemenő SNS-es vásárlások vagy bármi más olyan ügy kivizsgálása, amit ez a sikeres banda követett el.

 

Semmi sem tanúskodik arról, hogy Bugár kilépne a koalícióból. Majd úgyis azt fogja mondani, hogy semmit sem sikerült bebizonyítani. (…)

 

Teoretikusan mindkét párt kihasználhatná azt az esélyt, hogy még a következő választások előtt elhagyja a süllyedő Smert, ám ez a lehetőség Bugárék és Dankoék számára is túlságosan kockázatos. Az SNS ugyan bekerülne a parlamentbe, ám a jelenlegi ellenzéki pártok többségének már nem lenne érdekes koalíciós partner. A Most-Hídnak a parlamentbe jutás egyáltalán nem biztos, sőt továbbra is érvényes, hogy a koalícióban még nem tett le az asztalra semmi olyat, ami a választóit meggyőzte volna az ismételt támogatásról.

 

Nincs ok arra, hogy a vietnami emberrablás padlóra küldje a koalíciót. Ha a koalíció túlélte mindazt, ami február végétől rázúdult, s amennyiben a Most-Híd eddig nem talált elég erős okot arra, hogy elhagyja a koalíciót, akkor az emberrablás miatt a koalíció nem fog szétesni, a Most-Híd pedig nem fogja megváltozatni a véleményét.

 

Teljesen mindegy, hogy milyen szörnyűséges tett volt az emberrablás, hogy milyen nagy botrány kerekedett belőle külföldön, és az is mindegy, hogy mit hordanak össze a kormánypolitikusokról. Az összes kormánykoalíciós politikus abban bízik, hogy a választókat, és kiváltképpen a saját választóik többségét ez az ügy még annyira sem érdekli, mint ahogyan a kétszeres gyilkosság és a maffiaállam (sem) érdekelte.

 

Denník N, Peter Morvay: Ak koalíciu nepoložila vražda novinára a mafiánsky štát, únos Vietnamca ju nerozhodí

Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!