Néhány héttel azelőtt, hogy a Smernek hivatalosan is be kellene mutatnia az államfőjelöltjét, eléggé gyötrelmesen fest a dolog. Eddig egyetlen olyan jelölt sem akadt, aki a párt színeiben önként harcba indulna a jövő évi államfőválasztáson és egyúttal még valós esélye is lenne a győzelemre.

 

Az ok nem az, hogy nincs elegendő káder. A Smernek két olyan név van a tarsolyában, akik a nyilvános és nem nyilvános közvélemény-kutatások szerint is szinte biztosan bekerülnének az államfőválasztás második fordulójába. Ezt a párt hosszantartó kormányzására való tekintettel nem is lehet sikertelenségnek nevezni, ám a Smer problémája abban gyökerezik, hogy az egyik kiszemelt sem akar indulni az államfőválasztáson.

 

Az elsődleges jelölt Miroslav Lajčák külügyminiszter. (…) A belső felmérések eredményei szerint Lajčák tisztességes előnnyel indulhatna az államfőválasztáson. A nyilvánosság szemében Lajčák nem követett el olyan ballépéseket, amelyek megtépázták volna a sikeres diplomata renoméját. Sőt az alibista „mindenkivel jóban lenni“ hozzáállása még az előnyévé is válhat az államfőválasztáson.

 

 hirdetes_300x300  

Lajčák azonban elutasította a jelölést, mert fél, hogy a kampány beszennyezheti a saját és a családja nevét. Mindemellett nagy motivációt sem érez, hiszen abban az esetben, ha a választásokon sikeres lenne, a Smernek nincs mit felkínálnia neki. Eredetileg az uniós biztosi posztot kérte, de arról a posztról a Smerben már megegyeztek a jelenlegi biztossal, Maroš Šefčovičcsal.

 

Amennyiben a külügyminiszter nem változtatja meg a véleményét, akkor a Smernek továbbra sincs egy rendes B terve. (…)

 

Ennek fényében logikus, hogy második lehetőségként Peter Pellegrini neve merül fel. Robert Fico szívesen látná őt államfőjelöltként, hiszen Pellegrini sikere esetén több okból is ünnepelhetne. Egyrészt a Smer győzedelmeskedne a választásokon, másrészt Fico pártelnök úr elegánsan szabadulhatna meg a legerősebb ellenfelétől a pártban.

 

(…)

 

Csakhogy Pellegrininek, aki egyre nagyobb befolyással és hatalommal ül a kormányfői székében, esze ágában sincs indulni az államfőválasztáson. Miért is indulna, hiszen bármelyik smeres jelöltnek megvan az esélye arra, hogy a társadalomban zajló történések és a párt teljesítménye miatt a szennyes vödör tartalmával lelocsolva távozzon a kampányból. (…)

 

A hibernáló Smernek az államfőválasztás fináléja egzisztenciális kérdést is jelent. Amennyiben a választások során nem lesz sikeres a jelöltje, az ismét vereség lesz, de nem teljes szégyen. De abban az esetben, ha a választók a második körbe sem választják be a jelöltjüket, akkor az a legerősebb párt számára nemcsak kudarc lesz, de a végső megerősítése annak, hogy elbuktak.

 

Így felmerül az a kérdés, hogy Lajčák és Pellegrini elutasító hozzáállása miatt mindezt kockára akarják-e tenni a Smerben.

 

Denník N, Filip Obradovič: V Smere vedia, že bez Lajčáka či Pellegriniho riskujú v prezidentských voľbách výprask

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!