Képviselő úr, Ön milyen gyakran változtatja a nézeteit?

 

Ritkán.

 

De néha azért megtörténik.

 

 hirdetes_300x300  

Csak az ostoba ember nem változtatja meg időnként a nézeteit.

 

Éppen egy évvel ezelőtt, 2017 szeptemberében a kollégámnak arra a kérdésére, hogy alapít-e magyar pártot vagy sem, ezt felelte: „Miért pont nekem, ésszerűen gondolkodó parasztembernek kellene annyi időt rááldoznom egy ilyen projektre?“ Most pedig megalapította a Magyar Fórumot. Mi történt azzal az ésszerűen gondolkodó parasztemberrel?

 

Nem történt vele semmi, csak nagyon sok dolog megváltozott. Szlovákia most egy nagyon rossz időszakot él át, és ezt a magyar nemzetiségű polgárok is érzik. Ők sem lehetnek büszkék arra az országra, ahol élnek. Éppen úgy, ahogyan a szlovákok is szégyenkeznek azért, amit a magyarok (a Most-Híd – szerk. megj.) csinálnak ebben a kormányban – vagyis segítenek Robert Ficonak és a Smernek abban, hogy úgy kormányozzanak tovább, ahogy jelenleg is kormányoznak.

 

(….)

 

Ha a magyar nemzetiségű polgárok felteszik azt a kérdést, hogy van-e egy olyan párt, ahol garantálva lesz, hogy a szavazatuk nem a Smer negyedik kormányában köt ki, akkor azt a választ kell adniuk, hogy „nincs“.

 

Ezért alakult ez az új párt?

 

Igen. Megszólítottak azok az emberek, akik értékelték, hogy két évvel ezelőtt „melegebb éghajlatra“ küldtem a Smert, és elutasítottam Robert Fico kormányát. Már akkor feltételezni lehetett az összes botrányt. Mivel egyre többen kerestek meg, ezért elkezdtem találkozgatni azokkal, akik az új párt megalakulását szorgalmazták. Egy csomó olyan fiatalt láttam magam előtt, akik be akartak lépni a politikába, és akik tanácsokat kértek tőlem. Erkölcsi kötelességét éreztem annak, hogy ott legyek ennek a pártnak a megszületésénél.

 

(…) Egy új magyar párt számára nem kockázatos, hogy a szavazatok a parlamenten kívül maradnak? Így a magyar választók számára az új pártnak is ugyanolyan effektusa lenne. A matematika nem engedi, hiszen a magyar pártok támogatottsága korlátozott.

 

A matematika nem engedi. Vegyük górcső alá a valós tényeket úgy, hogy még nem alakult meg a Magyar Fórum. Az MKP már 2010 óta nincs benne a parlamentben, a választóbázisa pedig folyamatosan csökken. Az elmúlt két évben – ellentétben például a KDH-val – semmi olyat nem produkált, ami legalább egy aprócska esélyt adott volna arra, hogy a támogatottságuk nőhet. 2016-ban pedig a Most-Híd választóinak a 40%-a szlovák nemzetiségű volt…

 

(…)

 

Ettől függetlenül még mindig érvényben van az, hogyha az MKP legalább a jelenlegi támogatottságát megőrzi, akkor egyetlen magyart pártnak sem lesz esélye arra, hogy bekerüljön a parlamentbe.

 

Ezért mondom, hogy hajlandóak vagyunk az együttműködésre az MKP-val. A cél az, hogy biztosítani tudjuk a magyar kisebbség képviseletét a parlamentben. Én értem ezt a matematikát. Azokat az embereket szeretném megszólítani, akik távoztak a Most-Hídtól és az MKP-tól, továbbá azokat is szeretném megszólítani, akik nem járnak választani. Velük együtt akarom megtalálni a módszert arra, hogy együttműködjünk az MKP-val, s mindezt parlamenti számokká tudjuk átváltoztatni.

 

Az MKP viszont azt állítja az állásfoglalásában, hogy Ön szétveri a magyar közösséget.

 

Csak bámulok, mint borjú az új kapura. Az isten szerelmére, akkor mégis hogyan akarják elérni azt, hogy a magyar közösséget valaki képviselje a parlamentben? Mi azokat az embereket akarjuk megszólítani, akiket ők nem tudnak.

 

A Magyar Fórum nem véletlenül arról szól, hogy lenyúlja a szavazók néhány tized százalékát, eltakarítsa a Most-Hidat a parlamentből, majd az MKP-val lezsírozva Ön bekerüljön a parlamentbe?

 

Ez a legnagyobb szamárság, amit hallottam. Ha az lenne a célom, hogy én üljek be a parlamentbe, akkor ahhoz nem kellene ennyit fáradoznom. Elég lenne szólnom az SaS-nek, az OĽaNO-nak vagy Boris Kollárnak, s megegyeznék velük abban, hogy indulok a jelölőlistájukon és hozok nekik több tízezer magyar szavazatot.

 

Kapott ilyen ajánlatot?

 

Voltak ilyen megkeresések.

 

(…)

 

Milyen mértékben függ az MKP Orbán Viktortól, és milyen mértékben jelent ez problémát Önnek?

 

A Magyar Fórum nevében fogok beszélni: magyarok vagyunk, együttérzünk Magyarországgal, korrekt, normális kapcsolatot szeretnénk kiépíteni az aktuális magyar kormánnyal, de nem szeretnénk, ha zsinóron rángatnának. Hogy milyen mértékben függ és finanszírozzák az MKP-t Magyarországról, nos, ez egy olyan kérdés, amire nem tudok válaszolni. Ez az ő saját ügyük. Én már 2009 óta nem vagyok az MKP tagja.

 

(…)

 

Orbán Viktor kormánya az utóbbi időben rengeteg pénzt fektet Dél-Szlovákiába. Nemcsak a futballstadionok felújítását finanszírozza, de a helyi médiák és weboldalak is kapnak a pénzből. Mit gondol ezekről a támogatásokról?

 

A magyar kormány oda adja a pénzét, ahol jónak látja. Ha Szlovákiába adja, ahol a magyar közösségnek segít vele, akkor nincs semmi kivetnivalóm.

 

(…)

 

Ennek a támogatásnak a keretén belül Orbán nem olyan médiákat és weboldalakat finanszíroz, amelyek a Fidesz és az MKP politikáját támogatják?

 

Ha így is van, akkor sincs semmilyen releváns befolyása. Az MKP népszerűsége nem nő, a magyar kormány pedig így sem lett kedveltebb. Semmi sem változott.

 

(…)

 

Denník NZsolt Simon: Maďarov na juhu rovnako ako Slovákov trápi, že sa im Smer vysmieva do ksichtu

Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!