Marian Kočner először több újságíró figyeltetett meg. Nem tetszett neki az, amit róla írtak. Végül megölték Ján Kuciakot.

 

Egy normális országban már a megfigyelés sem maradhatna büntetés nélkül. Az újságíróknak is szükségük van a magánéletre úgy, ahogy a többi embernek is. A gyilkosság ennek az egésznek egy szörnyű kicsúcsosodást adott: a kollégáinkat azért figyelték, hogy aztán lejárassák őket, végül pedig megszabaduljanak tőlük.

 

Erről az egészről azonban még mindig nem tudunk sokat. Marian Kočner egyedül dolgozott, esetleg valakinek vagy valakivel? Mi volt a gyilkosság valódi oka? Egy konkrét cikk, valami konkrét, érzékeny információ, vagy egy olyan érzés, miszerint a szófogadatlan újságírókat egyszer és mindenkorra el kell hallgattatni?

 

 hirdetes_400x285  

(…)

 

Mit csinált a titkosszolgálat, a rendőrség és az ügyészség? Hol volt az állam, amikor ahelyett, hogy a polgárait védte volna, inkább Kočnert és Bašternákot óvta?

 

Hogyan éljünk ebben az országban, amikor Andrej Kiska államfő nyíltan arról beszél, hogy Robert Fico és Robert Kaliňák éveken át fedezte az olasz és szlovák maffiát? Eljárást még véletlenül sem indítottak ellenük, hiszen a maffia embereinek Fico egyenesen a Kormányhivatalban adott munkát.

 

(…)

 

Éppen Robert Fico volt az, aki azalatt a tíz év alatt, amíg hatalmon volt, Kaliňákkal együtt egy olyan rendszert alakított ki, ahol a Kočner-féle emberek nemcsak kiváltságos szerepet, de a rettenthetetlenség érzését is megkapták. Éppen Robert Fico az, aki még most is úgy tesz, mintha nem értené mi a rossz azon, hogy Kočner szomszédja volt és a mai napig egy olyan adócsaló házában él, akit éppen az ő apparátusa évekig védett.

 

Mindez elegendő arra, hogy a volt kormányfőt összekössük Kočnerrel és a Kuciak-gyilkossággal? Egyáltalán feltehetjük ezt a kérdést?

 

Bármennyire is szomorú és ijesztő, azt kell mondjuk, hogy igen. Éppen Robert Fico volt az, aki évekig támadta az újságírókat. Még Ján Kuciak gyilkossága után sem fogta vissza magát, sőt sosem kért bocsánatot az újságíróktól. Pont ő volt az, aki célpontot csinált az újságírókból.

 

Marian Kočnernek nem is kellett a volt kormányfőt figyeltetnie és lehallgatnia ahhoz, hogy tudja, az újságírók akadályozzák, ezért ki nem állhatja őket. Ez nem azt jelenti, hogy Fico rendelte meg Kočnernél az újságíró megfigyelését és meggyilkolását. Viszont nagyon sokat tett annak érdekében, hogy ez az egész megtörténjen, és nagyon keveset azért, hogy mindezt megakadályozza.

 

Denník N, Matúš Kostolný:Sledujte Kočnera a Fica, aj keď Kuciakovi to už život nevráti

Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!