(…)

 

Mi volt a legnehezebb pillanata az államfői hivatal betöltése alatt?

 

Több álmatlan éjszakám is volt. Talán a legnehezebb a Ján Kuciak újságíró és Martina Kušnírová meggyilkolása utáni időszak volt, amikor emberek százezrei vonultak utcára, hogy jelentős változásokat követeljenek. Akkor államfőként azt mondtam, hogy megpróbálom az országunkat átvezetni ezen a krízisen. Rendkívül igényes időszak volt, mivel mindenki mást várt a köztársasági elnöktől. Egyesek azt várták, hogy az államfő csendben meghúzza magát, hallgatni fog, és megvárja, hogy a kormány mindent megoldjon. Mások úgy képzelték el ezt az egészet, hogy az államfő kinevezi a saját kormányát, és ellenszegül majd az alkotmánynak. A válságból kilábaltunk, de az országba vetett bizalom továbbra sem tért vissza.

 

 hirdetes_400x285  

Abban a pillanatban, amikor az ország iránti bizalom megrendült, sokan azt hangoztatták, hogy a gyilkosságot sosem fogják kivizsgálni. Most mégis úgy tűnik, hogy van remény. Ez azt jelenti, hogy a bizalmatlanságból eredő vészmadárkodások feleslegesek voltak?

 

Ez az egész probléma három szintből tevődik össze. Az első szintet az a tény alkotja, hogy az embereknek a rendőrség, az előző kormány, és főleg az akkori belügyminiszter iránti bizalmatlansága hatalmas mértékben megnőtt. A rendőrség számláján rengeteg megoldatlan ügy, ködösítés és csődöt vallott ügy szerepelt. A belügyminiszternek több tucat információja volt arról, hogy Kelet-Szlovákiában az olasz maffia tevékenykedik, ennek ellenére nem tett semmit. Az olasz maffiózókat csak Ján Kuciak halála után csukták le.

 

A másik rész maga a gyilkosság. Én is biztosítottam a nyilvánosságot arról, hogy a bűntényt a lehető legjobb emberek vizsgálják, akik minden tőlük telhetőt meg fognak tenni az ügyben. Már jó párszor megköszöntem nekik, hogy sikerült letartóztatniuk a gyanúsítottakat. De ismét megmutatkozik – és ez a harmadik szint –, hogy az a maffiózó, akire a gyilkosság egyik lehetséges megrendelőjeként tekintenek, az előző politikai garnitúra terméke. A szlovákiai tevékenysége és az itt folytatott élete, az, ahogyan viselkedett, és az arrogáns fenyegetőzései mind azt mutatják, hogy az előző politikai garnitúra csődöt mondott.

 

Hiányzik a független rendőri felügyelet, ami a vietnami polgár elhurcolásának ügyében is megmutatkozik. Az emberrablást a mi országunkon keresztül valósították meg, és hatalmas a gyanúja annak, hogy a rendőreinket is belevonták ebbe az egészbe. Mindezek után rendkívül nehéz visszaszerezni a polgáraink bizalmát.

 

Ha két év múlva csinálnánk Önnel egy interjút, akkor milyen politikai pozícióban szeretne velünk beszélni?

 

Én sosem akartam politikus lenni. Éveken át elutasítottam. Amikor a Jó angyalban (Dobrý anjel) tevékenykedtem, akkor jöttem rá arra, hogy mennyi minden csőd szélén áll, és felelősségérzetből azt mondtam, hogy nem szabadna ezt az egészet így hagynom. (…) Az államfői posztban már csak nyolc hónapom van, és egyre többet gondolkodom arról, hogyan tovább. Nem szeretnék csalódást okozni azoknak a polgároknak, akiknek nagy a bizalmuk irántam. Nagyon szívesen kamatoztatnám ezt annak érdekében, hogy egy jó kormányunk legyen, tisztességes és tehetséges emberekkel. Hogy miként fogok élni ezzel a bizalommal, még nem tudom. Amikor távozni fogok az államfői posztból, kívánom, hogy az emberek azt mondják: nem volt rossz államfő. Ez az elsőszámú prioritásom, nem a jövővek kapcsolatos spekulációk.

 

Azt mondta, hogy valamikor a választások és a karácsonyi ünnepek között jelezni fogja jövőbéli terveit.

 

Azon bejelentésem, miszerint továbbra is szeretnék segíteni a politikai életben, rengeteg spekulációt váltott ki. Egyes politikusok arra használják fel a kijelentésemet, hogy a saját csődjüket takargassák. Nem szeretném, ha az emberek kételkedni kezdenének. Azt, hogy mikor, mit fogok bejelenteni, még pontosítani fogom. (…) Még nyolc hónap áll előttem, s ez alatt az idő alatt a hivatalom betöltése az elsőszámú prioritás. Ebben nagyon sok láthatatlan és láható munka van, ezért a lehető legjobban akarom elvégezni. Tisztelem az államfői esküt és a polgárok iránti kötelezettséget.

 

(…)

 

Denník NKiska: Mafián a možný objednávateľ vraždy Kuciaka a Kušnírovej je produktom Ficovej garnitúry

Nyitókép: Foto N/Gabriel Kuchta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!