Nyitókép: TASR

 

Robert Fico egy ügyes politikai játékos hírében állt, aki a színfalak mögött mindent ki tudott harcolni, amire szüksége volt. Emellett arról is híres volt, hogy mindig aszerint cserélte a témákat, amelyik éppen kedvezett neki. Ha két témát össze tudott kapcsolni, akkor már sikeres volt.

 

Most viszont anélkül tért vissza a migráció témájához, hogy kellőképpen felkészült volna a témában. Azzal, hogy a migrációs paktummal ijesztget, csatlakozott a Kotleba-félékhez. De a legfontosabb az, hogy szembeszállt a kiszemelt államfőjelöltjével, Miroslav Lajčákkal.

 

 hirdetes_810x300  

A külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésének elnökeként egy évig dolgozott ezen a paktumon, a saját hírnevét kötötte vele össze, emellett garantálta, hogy a paktum hasznos és helyes. Csakhogy a Smer elnöke egy nagy hibának minősítette a paktumot, amit el is utasított. Ezenkívül Lajčákot egész Szlovákia és az összes külföldi kollégája előtt megalázta.

 

Az egyetlen alternatíva, ami Lajčák mellett szól az az a jó öreg elcsépelt teória, miszerint Fico ezzel a furcsa módszerrel szeretett volna neki segíteni az államfőválasztás előtt. Ennek az elgondolásnak az lenne a lényege, hogy Lajčák egy olyan erős játékosnak tűnjön, aki képes lemondással fenyegetőzni, ha az elvei veszélyben forognak. De emellett egy olyan politikus képében tűnne fel, aki nem áll olyan közel Ficohoz, így az államfőválasztás második körében is lehetne rá szavazni.

 

(…)

 

Tudjuk, hogy Fico kezei közül kezd kicsúszni az irányítás, és idegekkel sem bírja valami jól. Az egyik ilyen példa a Soros gyerekekről szóló kijelentése. Az, hogy megtámadta kedvenc államfőjelöltjét – akit már hónapok óta próbál rábeszélni az indulásra – a politikai kétségbeesésének a jele. Ha Fico pánikol, akkor hibákat csinál és elszakad a valóságtól. Amikor vasárnap közzétette a migrációval kapcsolatos videóját, akkor minden bizonnyal nem is fogta föl azt, hogy mit okozott. (…)

 

A másik lehetőség az, hogy Fico megértette, az államfőjelöltséget illetően úgysem fogja tudni megtörni Lajčákot, így a továbbiakban már nincs rá tekintettel. (…)

 

Ha Robert Fico ebbe az irányba gondolkodik, akkor az valóban a politikai kétségbeesés jele. A nyugdíjba vonulását ez ugyan nem fogja megállítani, de mielőtt még ez megtörténne, Szlovákiát közelebb taszítja ahhoz az extrém állapothoz, amihez már a 2016-os választások előtt is hozzásegítette. A vesztét ez nem fogja megállítani, de az országnak még nagyon sokat árthat vele.

 

Denník N, Roman Pataj: Robert Fico: politický zúfalec pred dôchodkom

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!