Nyitókép: Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Felelős kijelentés lenne a mostani helyzetben az, hogy az Azovi-tengeren történt incidens  orosz agresszió?

 

Az ukrán hajók a hatályos nemzetközi törvényekkel összhangban akartak áthaladni a Kercsi-szoroson az Azovi-tengerre, és az orosz hadiflotta erre erővel reagáltak. A kelet-ukrajnai harcok és a Krím annexiója után tehát a konfliktus újabb, tengeri dimenziót is kapott.

 

Oroszország ezt máshogy látja, és provokációnak, Ukrajna „választási játszmáinak” tartja a történteket.

 hirdetes_810x300  

 

Maradjunk a tényeknél. A nemzetközi jog szerint az ukrán hajóknak joga volt áthajózni a Kercsi-szoroson, és Oroszország nem ellenkezhet. Mariupol jelentős ukrán kikötő, amely kulcsfontosságú csomópontnak számít a Fekete-tengeren. Ráadásul a nemzetközi egyezmények szerint Krímet Oroszország jogtalanul annektálta.

 

Hétfőként rendszeresen ülésezik a szlovák védelmi minisztérim vezetése, az ún. miniszterek tanácsa. Feltételezem, erről beszéltek.

 

Természetesen, de nyilvánosan nem nyilatkozhatom a belső tanácskozások tartalmáról.

 

(…) Egy szomszédos országban hadiállapot van. Mit kell tenniük ilyen esetben a szlovák haderőknek?

 

A NATO tagállama vagyunk, így fontos, hogy kommunikáljunk a szövetségeseinkkel és a szövetségen belül összehangoljuk az esetleges lépéseket. A jelenlegi biztonsági szituációban egy tagállamnak sem lehet potenciálja egyedül kezelni az esetleges biztonsági fenyegetéseket vagy kockázatokat.

 

Hogyan kellene reagálni a történésekre a NATO-nak?

 

A NATO-nak egyértelműen érzékeltetnie kell Oroszországgal, hogy nem fogja tolerálni tagállam biztonsági fenyegetését sem, illetve nem tolerálja a Fekete-tenger és Ukrajna térségének eszkalációját. (…) A jelenlegi helyzet Európa biztonságára és stabilitására nézve jelent fenyegetést, ezért érinti a Szövetséget is.

 

DenníkN.sk, Štátny tajomník Ondrejcsák: Rusko ďalej podkopáva medzinárodnú bezpečnosť

Nyitókép: Foto N – Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!