Nyitókép: AP

 

Amennyiben Miroslav Lajčák nem akart azzal a tudattal élni, hogy mindenki tudja róla, ő csak egy rongy, akkor a Smer és az SNS politikusainak csütörtöki fellépése után be kellett nyújtania a lemondását. A lemondása mellett pedig ki is kell állnia, máskülönben Szlovákia és a világ többi részének szemében rongy marad.

 

Ezért nem kell őt sajnálni. Ha most Lajčák arra panaszkodik, hogy a migrációs egyezség a hazugságok és a hülyeségek áldozatává vált, akkor nem ártana neki megemlíteni, hogy ezek ugyanazok a hazugságok és hülyeségeke, amelyeknek a terjesztését Szlovákiában ő maga éveken át tolerálta, a hallgatásával, valamint a Robert Ficoval történő együttműködésével pedig legitimizálta és súlyt adott nekik.

 

 hirdetes_300x300  

Lajčáknak jelentős szerepe volt abban, hogy Szlovákiában eluralkodott az a félelem, gyűlölet és politikai stílus, aminek ő maga is áldozatul esett. Mindennek a kialakításához azzal járult hozzá, hogy a külföldiek előtt sikerült lepleznie a szlovák valóságot, egy hamis képet alakított ki, ami lehetővé tette, hogy Fico két oldalra játsszon: egyrészt behízelegjen Oroszországnak, másrészt megőrizze egy Európa-párti politikus imázsát.

 

Lajčák távol tartott Ficotól minden olyan jogos kritikát és nyugati nyomást, aminek esélye lett volna arra, hogy valamit megváltoztasson. Amennyiben Lajčák ezt nem csinálta volna ilyen odaadóan, Fico pedig időben kapott volna a szövetségeseitől és a civilizált országoktól pár kemény pofont, akkor talán az egész nem jutott volna ilyen messzire, és Lajčák sem végezte volna ilyen kínosan.

 

(…)

 

Lajčák mint a figyelmeztető példa

 

(…)

 

Nagyon elenyésző az esélye annak, hogy az új külügyminiszter nem lesz kiemelkedőbben rossz Lajčáknál. Csehországgal ellentétben az új relatíve normális, Nyugat-orientált, olyan-amilyen saját véleménnyel és valamiféle gerinccel rendelkező külügyminiszter kinevezése ellen nem egy betegesen egocentrikus államfő áll, hanem két betegesen egocentrikus pártelnök. Plusz a kormánykoalíció nagy többsége.

 

Az új miniszterről a Smer és az SNS fog dönteni, és bárkit is választanak ki, a Most-Híd számára ez sem lesz ok arra, hogy szétverje a koalíciót. (…)

 

Kevés az esély arra, hogy mindkét párt tudatosítani tudja azt, hogy milyen fontos számukra egy olyan miniszter, mint Lajčák, aki külföldön képes eltussolni a botrányaikat, valamint a valódi nézeteiket és a Putyin iránti szerelmüket. (…)

 

(…) Minden ítélőképességgel rendelkező diplomata kétszer meggondolja, hogy elfogadjon-e egy esetleges felkérést a koalíciós vezérektől. Ugyanis ha volt valamilyen illúziójuk a koalícióban uralkodó viszonyokról, a Smerről és az SNS-ről, akkor az éppen abban a pillanatban hullott darabokra, amikor kiderült, hogy minként bántak el a mindig hű Lajčákkal.

 

Denník N, Peter Morvay: Lajčáka netreba ľutovať, nahradí ho však horší. Aj keby to nebol práve Fico

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!