(…) a legutóbbi európai támadásokat terroristák új generációja hajtotta végre, ami változtat azon a nézeten, hogymi motiválja őket, és hogyan lehet rájuk találni. Korunk terroristái már nem vallási szélsőségesek, akikből radikálisok lettek, hanem inkább radikálisok, akik vallási szélsőségesekké váltak. Ebben alapvető különbség van.

 

Nézzük meg a két testvér esetét, akik kitervelték és végrehajtották a brüsszeli merényleteket. Ibrahim és Khalid Bakraou egy Marokkóból származó, bevándorló munkásosztálybeli családban születtek. Nem voltak különösebben vallásosak, és hamar a bűnöző életmódot választották. Huszonévesen autólopásokra és fegyveres rablásokra adták magukat.

 

(…) Úgy tűnik, hogy útjuk a dzsihád felé csak ezután következett – vagy a börtönben, vagy szabadulásuk után.(…) Történetük meglepően hasonlít több más belga és francia terrorista történetéhez. Kevés volt közülük a hithű muzulmán.

 

 hirdetes_400x285  

(…) Az előző évtizedben egy európai dzsihádista átlag életkora 27,7 év volt. Mára már szinte alig huszonévesek. Akkoriban az emberek dzsihádistává válását több év céltudatos tanítás előzte meg, ma a döntés, hogy az Iszlám Államhoz csatlakoznak, általában hirtelen, és első benyomás hatására születik.

 

(…) Oliver Roy a fiatal francia dzsihádistákról megírta, hogy szinte egyikük múltja sem függ össze politikai tevékenységgel, fundamentalista iszlámmal, avagy szociális konzervativizmussal. „A bátorságról, erőszakról, és a halálról szóló téveszmének hátterén radikalizálódnak, nem a saría-ra és az utópiára támaszkodnak” – írja. Az Iszlám állam az utolsó banda számukra, amely az erőszakban rejlő öröm ünneplésére szolgál.
Ezek a férfiak – és néhány nő – általában olyan európaiak, akik második generációs muzulmánok. (…)

 

Kétségeik vannak saját identitásukkal kapcsolatban, nincsenek erős gyökereik sem az új-, sem a régi országban. Megkülönböztetéssel és kirekesztéssel szembesülnek. Ilyen körülmények között a végén a lázadást, a bűnözést, és legvégül a tiltott kalandot – a dzsihádod választják.

 

(…) Belgiumban a képzettség és a munkanélküliség területén, az őslakosok és a bevándorlók között nagyobb a szakadék, mint bárhol máshol Európában. Míg a szegénységi küszöbe alatt 15% született belga él, addig a marokkói származású belga állampolgárok között ez már a felét teszi ki.

 

Belgiumnak ezen kívül különösen rossz tapasztalatai vannak az asszimilációval, mivel maga az ország identitáskrízisen megy keresztül, amely felosztódik a két kultúra – a flamandok és a vallonok között.

 

DenníkN – Fareed Zakaria: Nová generácia teroristov: najskôr radikáli, až potom islamisti.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!