(…) Én biztosan nem fogok együttműködni a fasisztákkal, biztosan nem fogok megszavazni egyetlen fasisztát sem bizottsági alelnöknek, és nem fogok szavazni olyan javaslatról, amelyet fasiszta nyújt be. Hibának tartom ugyanis bármilyen módon legitimizálni őket, melléjük állni vagy támogatni őket.

 

Világosan ki kell jelölni a határait annak, ami még a demokratikus spektrum alá tartozik. A fasiszták ebbe nem tartoznak bele, és ezek szerint kell hozzájuk viszonyulni.

 

(…) Nem frusztráló látni, hogy Kollár közvetve a parlamenti választások előtt pártot alapít, a képviselőjelölti listát gyorsan kitölti furcsa barátaival, és több szavazatot kap, mint maguk ennyi év alatt?

 

 hirdetes_400x285  

(…) Ahogy Kollár politizál, az láthatóan megszólítja az emberek egy részét. Én ezt nem tudnám, de nem is akarnám csinálni, mint ő. Számomra nem az a meghatározó, hogy milyen pozícióban vagyok, hanem az, mire törekszem. A parlament nem az egyedüli hely, ahol jó dolgokat lehet keresztülvinni.

 

Mit gondol ma emberileg Procházkáról, Šebejről és Žitňanskáról, akiket a Smerrel való kormányra lépés miatt sokan árulóknak neveznek?

 

Nem voltam a Sieť, sem a Most-Híd szavazója, így csalódott szavazójuk sem vagyok. De csalódott vagyok amiatt, mert az, amit a választások előtt mondtak, hirtelen nem érvényes. A szemléletváltásuk okai sem meggyőzőek számomra.

 

(…) Emberileg sajnálom, a következményeket azonban maguk fogják viselni. Vagyis, már viselik is.

 

Árulóknak tartja őket?

 

Nem szeretek olyan szavakat használni, mint az árulás.

 

Ha valaki azt mondja, hogy a Smerrel biztos nem lép kormányra, utána pedig mégis megteszi, hogy másként lehetne ezt nevezni?

 

(…) Bugár sohasem zárta ki, hogy együttműködne a Smerrel, bár  szavazóiban ilyen elvárást keltett. Igen, Šebej vagy Žitňanská esetében meglepett a döntésük, mivel ők ezt kizárták.

 

Különböző nézetek vannak Miroslav Beblavý lépésével kapcsolatban is, aki tiltakozásképpen kilépet a Sieťből. Egyesek erkölcsi hőst csinálnak belőle, mások hamisságot látnak ebben, mivelhogy azt, hogy Prochádzka miféle sokkal korábban tudnia kellet. A választás utáni feleszmélését nehéz elhinni.

 

Beblavýból nem csinálok erkölcsi hőst (…) Habár lehettek némi kétségei az elnökével kapcsolatban, hitt abban, hogy a Sieť pályája más lesz a választások után. Ez teljesen legitim viselkedés. Amikor  kiderült, hogy a párt kormányra lép a Smerrel, elment. Nekem sokkal jobban tetszik ez a hozzáállás, mint Šebej vagy Žitňanská viselkedése, akik a választások előtt, és egy bizonyos ideig a választások után is azt állították, hogy a Smerrel nem lépnek kormányra, és mikor a Most-Híd másként döntött, tartották magukat a párt elhatározásához.

 

Kotlebáékat a fiatalok és a tiltakozó szavazók választották, habár nincsenek koncepcióik és ésszerű ötleteik. Gyűlöletet hirdetnek, és agressziót terjesztenek. Olyan emberek, mint Mazurek és Krupa félelmet keltenek, sőt képviselőjelöltjeik listáján olyan őrültek is megtalálhatóak voltak, mint Magát és Rogel. (…) Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy négy év múlva ne térhessenek vissza még erősebben?

 

Ezért is rossz, hogy a harmadik Fico-kormány megalakult, mivel az emberek még inkább frusztráltak. Azok, akik változásokat vártak, és ők voltak többen, most nagyon csalódottak lehetnek.
A kártyákat azonban leosztották, ezért szükséges, hogy a parlamentben világosan elhatárolódjunk Kotlebától, és ne úgy viselkedjünk, mintha a politikai spektrum normális részét képezné. Ezek fasiszták és szélsőségesek, és így is kell velük viselkedni.

 

Másrészt, többet kell kommunikálnunk az emberekkel a régiókban, mert biztosan nem mindegyikük, akik rájuk szavazott, fasiszta és szélsőséges. Ha nem fogunk végre komolyan foglalkozni az emberekkel és gondjaikkal, Kotleba támogatása növekedni fog. (…)

 

DenníkN – Ondrej Dostál: Ja s fašistami spolupracovať nebudem

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!