Robert Fico szerint a pozsonyi csúcs sikeres volt és a „pozsonyi folyamat” kijelölte az EU fejlődésének új irányát. Orbán Viktor szerint a találkozó sikertelen volt. (..)

 

A magyarázat egyszerű – mindketten hatalmi és belpolitikai helyzetből értékelik. Fico az elnöklő ország vezetője és a csúcs értékelésével saját magát értékelte. Tapasztalatból tudjuk, hogy önmagát mindig kiválóan értékeli. És még fontosabb, hogy Ficonak otthon fontos problémái vannak. Úgy próbál mutatkozni, mint egy jelentős nemzetközi vezető, hogy a  Bašternák-ügyről elvonja a figyelmet.

 

Orbán szintén a kvótanépszavazásra gondol, ami októberben lesz. Az értelme a szavazásnak az, hogy megmutassák, a magyar nép a vezetője mögött áll. Orbánnak szüksége van arra, hogy az urnákhoz minél több ember jöjjön el és muszáj folytatnia a menekültekkel való ijesztgetést. (..)

 

 hirdetes_300x300  

Az egység fura látszata

 

Igaza azonban Orbánnak és Ficonak sincs. A találkozó nem volt sikeres de sikertelen sem, lényegében semmilyen volt az eredményeit tekintve. A minimális elvárás az volt, hogy az uniós vezetők be vesszenek össze és egységet mutassanak a nehéz időkben. Ez úgy-ahogy sikerült.

 

A problémák megoldásában a pozsonyi csúcson nem történt lényeges előrelépés. Nem csak azért, mert Fico és Orbán szeirint mindenki a belpolitikai érdekeit tartotta fontosabbnak (..).

 

Nagy-Britania hiányzása és az informális találkozó ellenére lehetett volna a csúcs hasznos, ha az összetartás demonstrálásán kívül komolyan vették volna az (ön)reflexiót is.

 

Fico és az (ön)reflexió

 

Ha a kormányfő is valami hasonlóról beszél, viccesnek hangozhat, elég csak a Fico és az (ön)reflexió szavakat összekötni, máris nem lehet komolyan venni.  Az unióban találhatók más komolyabb vezetőt is és általánosságban elmondható, hogy a gyógykezelés során először mindig a diagnózist kell megállapítani és a betegség okait, hogy meghatározhassuk a gyógykezelést. Ha ez Pozsonyban sikerült volna, már az egész cirkusz megérte.

 

(..)

 

Új – régi célok

 

A pozsonyi csúcs az uniós vezetők kíméletlen egységet és optimizmust tettető igyekezetével ért véget és az önkritika elkerülésével. És még több megnevezett céllal, amelyek többségék már többször kitűzték a múltban is. A megvalósításuk azonban még mindig lehetetlennek tűnik.

(..)

A pozsonyi csúcsról a legfontosabb dolog hiányzott – megbízható elmagyarázása annak, hogy az új célkitűzések listája miért más mint a többiek, és mit tesznek majd konkrétan azért, hogy a következő találkozón mondjuk egy év múlva ne mutassuk be újra mint valami újat.

 

 

 

 

www.dennikn.skPeter Morvay: Bratislavský proces? Predstieranie jednoty a vyhýbanie sa sebakritike

Megosztás:
Címkék: Peter Morvay Szemle

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!