Az, hogy Miroslav Lajčák az ENSZ főtitkár választáson a második helyen végzett, egyáltalána nem felel meg a valóságnak. Nem olimpián vagyunk, ahol az ezüstérmet is ünneplik. (..)

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül Lajčákra ketten szavaztak, egy tartózkodott ellene szintén ketten voksoltak. Az RTVS szerint a szlovák jelöltet az USA és Nagy-Britannia vétózta meg. Még ha nem is pontosak az információk, a legjobb lehetséges forgatókönyv szerint az USA, Nagy-Britannia és Franciaország hármasból csak egy valaki szavazott Lajčákra egy pedig tartózkodott, az oroszok kezdetektől fogva támogatták. A másik oldalon a legrosszabb forgatókönyv az, hogy az USA és Nagy-Britannia ellene voltak, Franciaország tartózkodott, Oroszország és Kína támogatták.

 

Mindkét esetben a szövetségesek szavazása figyelmeztetés. (..) Az uniós és NATO partnerek a voksolás során joggal számolhattak többek között az összes badarsággal, ami Robert Fico szájából elhangzott. Lajčák erről maga is tehet, mivel nyilvánosan mindenben fedezte.

 

 hirdetes_810x300  

Fico nem örülhet annyira Kína és Oroszország szavazatainak sem. Az ízléstelen hízelgése Putinnak semmire nem volt jó. Ha a Kreml méltányolni akarta volna, akkor megvétózza a portugál Guterrest. Ez nem történt meg. (..)

 

A kormányfő tehát magára haragította a legközelebbi szövetségeseit, miközben semmit sem szerzett. Idővel majd kiderül, hogy üzletelt-e valamilyen más magas funkcióról az ENSZ-ben, de semmi nem ér annyit, mint az a szégyen, amit a brit miniszterelnök-asszony megtámadásával művelt a Putin rezsim védelmével, a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltéssel, stb.

 

Lajčák nem szerezte meg a V4-ek támogatását sem. Fico nagy barátja, Orbán, például a bolgár jelöltet támogatta. Ez egy teljesen jogos álláspont tőle, de akkor viszont milyen rendkívül sikeres jelöltségről beszélünk, ha Szlovákia legközelebbi szomszédjainak támogatását sem szerezte meg, nem beszélve a kelet-európai államokról?

 

A szavazás eredménye tehát nem katasztrófa. De közelít a katasztrófához.

 

dennikn.sk – Roman Pataj: Prečo má Lajčákov neúspech blízko ku katastrofe

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!