A vajkai kompra a környezetvédelmi minisztérium által kiírt új tender (…) előre eldöntött és túlárazott volt.

 

Előre eldöntött azért, mert a feltételeket konkrét módon állították fel. Csak az tudott jelentkezni rá, akinek 18 autó férőhelyű új kompja volt és teljesítette a többi szigorú feltételt is. Szó szerint ellehetetlenítették a nyílt versenyt, a tendert csak a „kiválasztott” nyerhette meg.

 

Túlárazott pedig azért volt, mert a korábban állami vállalat által üzemeltetett komp évente 500 ezer euróba került, az új viszont mintegy 1,9 millióba.

 

  hirdetes_300x300   

Ezt a tendert korábban a Most-Híd-ban többen is kritizáltuk, Érsek Árpád– aki felhívta rá figyelmet –, Bugár Béla és Solymos László is.

 

A Most-Híd kormányra lépése után a környezetvédelmi minisztérium élére egy Solymos nevű karakter került. Joggal gondolta minden polgár, hogy az ügyet a közérdeknek megfelelően kivizsgálják. Korábban a Közbeszerzési Hivatal smeres vezetése azzal söpörte a szőnyeg alá az ügyet, hogy a közbeszerzés rendben volt. Ma a miniszter sikert ért el: a Ponton City belement a szerződés idő előtti felbontásába, a [szerződésből adódó] bírságoktól pedig eltekint. Nagy eredmény, de vajon miért?

 

Már ismert az új tender. Ugyanolyan feltételekkel a komp üzemeltetésére vonatkozóan. Egy apróság kivétellel: már nem feltétel, hogy a komp új legyen. Még az éves üzemeltetés költsége is maradt ugyanaz (1,9 millió – a szerk. megj.). A szerződés futamideje pedig a korábbi 15 évről ötre csökkent.

 

Helyénvaló a kérdés, hogy hol is spórol az állam? Bárki más is részt vehet a tenderben? Vagy megint előre kitervelt esetről van szó?

 

Senki másnak nincs ilyen kompja  ugyanezekkel a konkrét tulajdonságokkal. A tenderben tehát csak a Ponton City vesz majd részt. Mennyit spórol az állam? Hát semmit… Többet fizet, mintha saját maga működtetné a kompot.

 

Mi változott akkor ebben a túlárazott tenderben/csalásban? A szervezők… Akik már nem a Smer emberei lesznek, hanem a Most-Hídé. Az eredmény nagy valószínűséggel marad ugyanaz. (…)

 

Nem így kell a korrupció ellen harcolni. Így csak tanulnak a tapasztaltabbtól.

 

DennikN.sk, Zsolt Simon: Keď tender neorganizujú nominanti Smeru, ale Mosta…

Nyitókép: Cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!