A lengyel és a magyar kormány hozzáállása lassan Szlovákia és Csehország európai jövőjét is veszélyeztetni fogja.

 

A liberális Nyugat első emigránsa az egykori politikus, jobboldali extrémista, Nick Griffin lesz Nagy-Britanniából, aki minden bizonnyal kelet irányába menekül, mégpedig Magyarországra. Bejelentette, hogy elfogadja Orbán Viktor nyilvános meghívását, és fél évre a családjával együtt Magyarországra költözik, ahonnan továbbra is folytatni fogja azok ellen a nyugati kormányok elleni lázítását, amelyek „nemzeti öngyilkosságot“ követnek el.

 

Mindez viccnek tűnik, de Griffin (az egykori nacionalista BNP vezére, valamint antiszemita) olyannyira komolyan gondolja szándékait, hogy még a magyar médiában is bejelentette. Orbán pedig úgy látszik tényleg komolyan gondolja azt, hogy menedéket nyújt azoknak, akik emigrálni készülnek a liberális Nyugatból. Nem vicc. Orbán így gúnyolja ki a Nyugatot, és mindezzel azt is igazolja, milyen komolyan gondolja, hogy Közép-Európát keletre hurcolja.

(…)

 hirdetes_810x300  

 

Napjainkban Lengyelországban és Magyarországon jelentősen más rezsim működik, mint Csehországban és Szlovákiában. Elég csupán elolvasni az amerikai külügyminiszter 2016-os jelentését az emberi jogok betartásáról a világban.

 

Alapjában véve kritikus, de míg Szlovákia és Csehország esetében az egyes hibákat és felsüléseket sorolja (korrupció, a romák diszkriminációja stb.), addig Magyarország és Lengyelország esetében már a kormány rendszeres támadásairól ír az igazságügy, a média és a polgári szabadság ellen.

 

Nincs értelme a részleteket sorolni, de ennek a jelentésnek az olvasásakor valóban tudatosítottam a különbségeket: a magyar és a lengyel kormány olyan lépéseket tesz, ami napjainkban Szlovákia és Csehország számára elképzelhetetlen, hiszen a két ország még mindig a liberális demokrácia alapján működik.

 

Magyarország és Lengyelország az amerikai Freedom House thin tanket is példaként említi arra, hogy 1989 után a diktatúrából a demokráciába történő átmenet ellentétes irányba is átfordulhat. Továbbá óvatosan hozzáteszi, hogy tekintettel a „legfőbb politikusok orientációjára“ az efféle irányú fejlemények Csehországot és Szlovákiát is elérhetik.

 

Sajnos ezt tényleg nem lehet kiküszöbölni, azonban jelenleg érvényes az – a The Economist hetilap demokrácia indexe alapján – , hogy Közép-Európában egy nagy hasadék van kialakulóban, hiszen Lengyelország és Magyarország a demokrácia-ranglistán az esésüknek köszönhetően nagyon gyorsan távolodik tőlünk.

(…)

 

DenníkN, Martin M. Šimečka: Samoúnos strednej Európy na východ

Nyitókép: euractiv.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!