Szlovákiával összehasonlítva Nagy-Britanniában a politikusok csak „aprópénzeket” lopnak – állítja a pozsonyi Comenius Egyetem politológusa, Karen Henderson.

 

Kisebb-nagyobb szünetekkel 30 éve tevékenykedik Pozsonyban. Abban az időszakban, amikor még Mečiar kormányzott, meggyőzően szólt Szlovákia érdekében arról, hogy más országokkal együtt fogadják be az Unióba, mivel az ellenzék erős és képes lesz megnyerni a választásokat. „Folyton csak azt ismételgettem, hogy a Morva folyó nem lesz schengeni határ” – emlékezik vissza Karen Henderson. A szlovák politikát illetően az izgatja a legjobban, hogy a jobbközép pártok hogyan lehetnek annak ellenére gyengék, hogy a média és a társadalmi elit támogatottságát élvezik.

(…)

 

Hogyan változott meg a szlovák politika a 90-es évektől?

 hirdetes_300x300  

 

A jobbközép pártok még mindig ugyanazokat a hibákat követik el. Vannak olyan emberek, akik a mečiarizmust vagy a Fico-féle populizmust tanulmányozzák, de számomra a szlovák politikában az a legnagyobb kérdés, hogy a jobbközép pártoknak hogyan lehetnek ilyen rossz eredményeik, amikor a média és az intellektuális réteg támogatását élvezik. Bizonyos hibák körbe-körbe ismétlődnek.

 

Mik ezek a hibák?

 

Ha megnézem a koalíciót, ahogy a megyei választásokra készül, akkor a politikusok előbb a párton belül megegyeznek arról, hogy ki lesz a jelöltjük. Azonban ha egy másik párttal akarunk megegyezni, akkor először elbeszélgetünk vele, és közösen egyezünk meg a jelölön. A fontos az, hogy a párt választói kit akarnak, hiszen ők a mi partnereink. A pártok azonban egyfolytában csak a saját érdekeiket tartják szem előtt. Nem érdekli őket az, hogy a párton belül melyik férfi érzi jogosnak azt, hogy az adott funkcióba jelöltesse magát.

(…)

 

Miben különbözik a politika Szlovákiában és Nagy-Britanniában? Hol helyezkedünk el Önök mögött?

 

A kisebb országokban másképpen működik a politika a nagyobb országokkal összehasonlítva. Szlovákiában aszerint működik, hogy ki kit ismer. Néha megkérdezem a diákjaimtól – ismertek olyan valakit, akik úgy lépett be egy politikai pártba, hogy fölment az internetre, és kitöltötte a nyomtatványt? Szlovákiában az emberek többség úgy lépett be egy politikai pártba, hogy a párton belül volt ismerőse. Nagy-Britanniában mindez másképpen működik. Szlovákiában sok minisztert úgy verbuváltak össze, hogy először a minisztériumba hívták őket dolgozni, később pedig beléptek a pártba. Ez Nagy-Britanniában lehetetlen volna. Mindez ugyanis azt jelenti, hogy az emberek magas politikai körökbe jutnak anélkül, hogy a dolgok irányításával kapcsolatban bármilyen politikai tapasztalatuk lenne.

 

Mindemellett ebben az országban a korrupció tolerálását is meg kell említeni. Úgy gondolom, hogy Európának ezen a részén Szlovákia az egyetlen olyan ország, amelyik az egykori minisztert nem küldte börtönbe a korrupció miatt. Ez eléggé érdekes. Sőt, azok az ügyek/botrányok, amelyek nem vezetnek a miniszterek lemondásához, egyenesen különösek. (…)

 

 Nagy-Britanniában a korrupciós botrányok után ki szorgalmazza a miniszterek leváltását?

 

Általában a párt elnöke, de gyakran azok az újságírók, akik felfedik a botrányt.

 

Az utolsó tíz évben mi volt a legnagyobb korrupciós botrány Nagy-Britanniában? Ezek csupán a képviselők fiktív kiadásait takarják?

 

Igen. Mindig azon nevetek, hogy közülük a legrosszabbak 20 vagy 40 fontot loptak el. Ha összehasonlítom azzal, amit az emberek itt lopnak el – legyen szó akár az euroalapokról vagy a privatizációkról –, akkor a Nagy-Britanniában történő lopás aprócska. (…) Mindenesetre, Kaliňák olyan botrányt, mint amilyenbe Szlovákiában keveredett, Nagy-Britanniában sosem élne túl.

 

Most pedig próbáljuk meg megfordítani. Mi jobb a szlovák politikában Nagy-Britanniával összehasonlítva?

 

Állítom, hogy ha olyan jó alkotmányunk lenne, mint a szlovák, akkor az EU-ban való tartózkodás hívei boldogok lennének (Nagy-Britanniának nincs írott alkotmánya – szerk. megj.). Könnyebb lenne elutasítani a brexitet, elég lenne otthon maradni, a részvétel 50 százalék alá csökkenne, így a népszavazás rögtön érvénytelen lenne.

(…)

 

DenníkN, Britka, ktorá sleduje slovenskú politiku: Kaliňák by podobný škandál v Británii nikdy neprežil

Fotó: Foto N – Tomáš Benedikovič

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!