Vladimír Mečiar éppen 75. születésnapját ünnepli. Az állam, amelyet megalapított, csupán 25 éves, de valószínűleg még egyszer ennyi időbe fog telni, amíg összeszedi magát Mečiar gaztettei után. Már ha erre egyáltalán sor kerül…(…) Mečiar egy olyan országot épített ki, ami a korrupción, a klientelizmuson és a nacionalizmuson alapul. Az utódjai pedig ezt az örökséget vagy nem tudták, vagy nem akarták eltörölni.

 

Mečiar először lelkesedést, később félelmet váltott ki, végül kigúnyolták és lenézték. A forradalom utáni káoszból emelkedett ki, majd gyorsan meghódította a szlovák politikát. Ilyen tempóban és ilyen mértékben Mečiar után már egyik utódjának sem sikerült a „hódítás”.

 

Robert Fico azután a Mikuláš Dzurinda után jött, akinek ugyan nagy hibái voltak, de Mečiarral mégsem említhető egy lapon. Szerencsére Fico Dzurindát követve folytatta a Nyugat-orientált beállítottságot, ám a legnagyobb érdeme mégis az, hogy a mečiari örökség, a korrupció és a klientelizmus továbbra is él. És még csak nem is mondhatjuk azt, hogy nem figyelmeztetett erre.

 

 hirdetes_300x300  

(…) Napjainkban azonban már újabb, érdekesebb, kormányozni kívánó férfiak léptek színre, akiken érdemes a szemünket tartani.

 

Az első helyen Kotleba van. Elkezdte, majd úgy végezte, mint Mečiar, szégyennel. Tíz évvel ezelőtt, amikor egyenruhában parádézott, senki nem gondolta volna, hogy ez a figura valamire is viszi. Mára azonban félelmet vált ki az emberekből, és csupán remélni tudjuk, hogy nem végzi ott, ahol Mečiar. A bámulatos ámításnál.

 

Andrej Danko annak ellenére, hogy évekig várt és dolgozott azon, hogy esélyt kapjon, mégis folyton a nevetség tárgyát képezi. Nem ártott meg neki, hogy Ján Slota mitugrásza volt, hiszen ma már olyan funkciót tölt be, amire ugyan nincsenek meg a megfelelő képességei, mégis többet akar. Titkolja ugyan, de ha lehetősége lenne rá, akkor a demokráciát egy pillanat alatt sutba vágná, Európát pedig azonnal Putyinra cserélné.

 

Richard Sulík más eset. Messze van Mečiartól, Ficotól, Dankotól és Bugár Bélától, ám az évek óta tartó ideológiai vaksága és a geopolitikai káosz őt is rossz irányba terelheti.

 

Tanulság: Mečiarra nem voltunk felkészülve, de talán nem is lehetett volna rá felkészülni. Az új veszélyeket elkerülni nem elehet, így az elején elég az is, ha vigyázunk rosszfiúkkal.

 

DenníkN, Roman Pataj: Ako sa zrodili zlí muži slovenskej politiky

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!