Fejlett tudomány nélkül a vállalataink sem tudnak majd magasabb fizetést kínálni, és örökre olcsó összeszerelő üzem maradunk.

 

Danko nemrég bevezette volna a kötelező, tizenharmadik fizetést, amit Fico megfontolandó javaslatnak nevezett. Hogy aztán ő maga a május elsejei osztályharc újraélesztése kapcsán még rá is ígérjen koalíciós partnerére, és tovább ment: fűt-fát beígért, melyet csakúgy, mint a 13. fizetést, a munkáltatókkal fizettetett volna meg.

 

 

 hirdetes_810x300  

A gond az, hogy a magasabb fizetéseket azok a cégek képesek megfizetni, melyek Szlovákiában be sem fektetnek, hiába alacsonyak az itteni bérköltségek. Azokról a cégekről van szó, melyek magas hozzáadott értékkel bíró termékeket gyártanak, magas kutatási, fejlesztési aránnyal, minőségi szolgáltatásokat kínálnak, és a legjobb az lenne, ha ezeket a fejlesztési kapacitásokat hozzánk telepítenék.

 

Egyszóval azokról a cégekről beszélünk, melyek nemcsak kihasználnának bennünket, mint egy nagy ipari parkot, tele összeszerelő műhelllyel és olcsó munkaerővel.

 

Hogy lerövidítsem, a fenntartható gazdasági fejlődéshez és magas fizetések eléréséhez nem populista politikusokra van szükség, hanem a szlovákiai gazdaság struktúrájának megváltoztatására.

 

Ennek az egyik, elengedhetetlen feltétele, hogy sokkal több pénzt adjunk az iskoláinkba, a tudományba. A magasabb fizetést kínáló cégeknek sok képzett munkaerőre van szüksége, szolid gazdasági háttérre, különben messziről elkerülnek bennünket.

 

A tudományra szánt uniós támogatások körüli visszaélések nemcsak arról szólnak, hogy néhány kockafej, akik munkáját és szavait nem is értjük, nem kap elég pénzt arra, ami egyesek számára úgyis feleslegesnek tűnik. Arról szólnak, hogy Szlovákiában hiányozni fog a minőségi kutatás és tudomány, nem lesz elég szakemberünk, így aztán azok a cégek sem jönnek majd ide, melyek megváltoztatnák a gazdasági környezetet és egészséges nyomást fejtenének ki a magasabb fizetések érdekében.

 

A tudományra szánt pénzek elherdálására mindannyian ráfizetünk. Ha már régóta zavarják önöket az alacsony fizetések, köszönjék meg mindezt Andrej Dankonak és odarakott bábjainak az Oktatásügyi Minisztériumban, mint ahogy Robert Ficonak és Bugár Bélának is, hogy a hatalomban tartják őket.

 

DenníkNPeter Morvay: Ako nás Plavčan a Danko s podporou Fica a Bugára pripravili o lepšie mzdy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!