Ne legyen illúziónk azzal kapcsolatban, hogy Andrej Danko most hirtelen jobb megoldásokat, magasabb életszínvonalat, valamint kevesebb korrupciót szeretne az országban. Az okok jóval primitívebbek. Az első az, hogy Danko problémákba ütközött. Ján Slota és az SNS bukása lebeg a szeme előtt, ami 2006-ban kezdődött (amikor Slota kormányra lépett Ficoval) és 2012-ben végződött, amikor az SNS nem került be a parlamentbe.

 

Danko szeleburdi és kifürkészhetetlen viselkedésének másik oka a lopás okozta politikai teher. Lényegében ez egy rendkívül egyszerű, logikus, sőt egyenesen cinikus képlet: a politikai terhet annak kell elviselnie, aki lop. Kaliňák esetében (…) ezeket a terheket a Smernek kellett elviselnie, Danko pedig az egészet csendben végignézte. A Smernek azonban a terhek cipelése mellett „haszna” is volt mindebből.

 

Plavčan esete azonban más. A politikai terheket Dankonak kell cipelnie, de a hasznot – konkrétan az uniós forrásokból származó milliókat – boldog-boldogtalan szétkapkodta. Danko azt gondolta, hogy nagyon ravasz döntést hozott azzal, hogy olyan önálló döntést hozni képtelen figurákat ültet a miniszteri székekbe, akik nem tagjai az SNS-nek, így a szajrét majd az ő emberei fogják a háttérből intézni. Csakhogy a szajréra nem csak Danko emberei vadásznak.

 

 hirdetes_400x285  

Sőt, úgy néz ki, hogy az egyetemi professzorokat és a tudósokat jóval nehezebb meglopni, mint az adófizetőket, az ügy folytatása pedig nem jósol semmi jót. Az Európai Unió fenyegető levele és az uniós források kifizetésének leállítása súlyos prúszer, ami csőstül szakad Danko fejére (…).

 

A három lehetőség közül – (1) a koalíciós szerződés felmondása,  (2) a miniszterek visszahívása, (3) bizalmatlansági indítvány benyújtása – Danko a legbátortalanabb lehetőséget választotta, hiszen máshoz nincs mersze. (…)

 

Amennyiben két lehetőség van – (1) Az egész egy színház és Dankonak nem sikerül semmit sem kialkudnia, vagy legalábbis néhány szimbolikus dolgot (pl. megengedik neki, hogy kitüntetéseket adományozzon, megerősítse a parlament őrségét, tábornokká nevezik ki, meghívják az ünnepségekre és hagyják felszólalni), akkor nevetség tárgyává válik, a média és a nyilvánosság pedig visszatér az Oktatásügyi Minisztérium istentelen lopásaihoz, vagy (2) Danko tényleg az asztalra csap, előrehozott választásokra kerül sor és véget vet ennek a szedett-vedett kormánynak, amelynek sosem szabadott volna megalakulnia.

 

Az SaS a második lehetőséget üdvözli és fel van rá készülve. Ha előrehozott választásokra kerülne sor, akkor azt támogatjuk és készen állunk arra, hogy felelősséget vállaljunk Szlovákiáért (…).

 

DenníkN, Richard Sulík: Dankovo letné divadlo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!