„Ez tényleg egy súlyos válság. Ma ahelyett, hogy otthon feküdnék törött porckoronggal, egyszer Ficoval, másszor Dankoval tárgyalok” – mondta Bugár Béla hétfőn az Új Szó napilapnak. Számára a jelenlegi tényleg súlyos válság, melyen ő és pártja veszthet a legtöbbet.

 

A Progresszív Szlovákia bejelentése, hogy indulnának az előrehozott választáson (…) Bugár számára újabb figyelmeztetés arra, hogy magasról tegyen a gyógyulására, és inkább a kormányt és persze saját magát mentse.

 

Időközi választásokat senki sem akar, de a Most-Híd egyedüliként ezt nem is engedheti meg magának. A Smer továbbra is a legerősebb párt marad, az SNS legalább bennmarad a parlamentben, de a Most-Híd korántsem biztos, hogy eléri a parlamenti küszöböt. Ki is szorulhat a törvényhozásból liberális választóinak elpártolása miatt. Még ha nem is ez lenne az elsőszámú oka a kudarcnak.

 

  hirdetes_300x300   

A Smerrel és az SNS-szel kormányba lépni hatalmas kockázatot jelentett a Most-Hídnak. Ha sikerülnek teljesítenie legfontosabb ígéreteit, ha sikerülne pénzt hoznia a hányatott sorsú déli országrészeknek, magyar és regionális választói végül talán jó lépésként könyvelnék ezt el. A Most-Híd akár az MKP-tól is csábíthatna el választókat, amivel a konkurens magyar pártot elsüllyeszthetné.

 

Ennek feltétele azonban az, hogy a dél-szlovákiai választók a Most-Híd eredményeit ténylegesen megérezzék és lássák, ahogy a déli útvonalakat is elkezdik építeni. A kétnyelvű vasúti táblák rendben vannak, és természetesnek kellene lenniük, az életüket azonban ezzel még nem tették jobbá. Csakhogy a Most-Hídnak időre van szüksége, és ha a koalíció már most szétesne, Bugárék az emberek szemében maradnának azok, akik árulásuk ellenére sem tudtak elérni semmit választóik javára.

 

Az összes kormánypártból Bugárék számára a legsúlyosabb a mostani válság, még akkor is, ha végül nem esik szét a koalíció. Ha az SNS-t kompenzálni fogják a meghiúsult oktatásügyi pályázatokért, a legvalószínűbb, hogy az a Most-Híd kárára történik majd. A Smertől aligha várható véráldozat, Bugárék pedig már többször is bizonyították, hogy a kormányon maradásért bármit lenyelnek.

 

DennikN.sk, Bugár a Most bojujú o politické prežitie

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!