Az SaS egykori alapítótagja, a Richard Sulíkkal szakító Jozef Mihál Miroslav Beblavýval tervez ez év végén új pártot alapítani. Közös listában reménykedik a Progresszív Szlovákiáért politikai mozgalommal.

 

Néhány hónapja egyre hangsúlyosabban merül fel az a kérdés, hogy Danko rosszabb-e mint Fico és Bugár. Egy merőben más politikusfajtáról beszélhetünk?

 

Más fajta politikus, igen. Ő maga talán fel sem fogja, mit kapott. Akárhogy is, sikerült a választók 9 százalékát meggyőznie, a választásokon pedig úgy osztódtak le a lapok, hogy a koalíció rendkívül meghatározó tényezőjévé vált, aki nélkül nem működhet. Annak a három szónak az értelmét, amelyeket kijelentéseiben fennkölten emleget – büszkén, szakmaian és tisztességesen –, nem csak hogy képtelen rendesen felmondani az előtte lévő papírról, de másfél év távlatából elmondhatjuk, hogy egészen kétségbeesett, amit művel.

 

  hirdetes_300x300   

Most fokozatosan megmutatkozik, miről is szól a koalíciós válság, hogy lényegében az ország szétlopásáról van szó és az SNS nagyobb részt akar a zsákmányból. (…) Ő egy természetes jelenség, ezt még a legnagyobb rendező sem tudná megrendezni. Teljesen eredeti.

 

Eszébe jutott, hogy előrehozott választások lehetnek, vagy úgy kezeli, hogy a legközelebbi parlamenti választásokra 2020-ban kerül sor?

 

Azzal kezdeném a válaszomat, hogy Danko úr tényleg nagyon meglepő fordulatokkal képes szolgálni. De ha csak egy kicsi önfenntartó ösztön is szorult belé, akkor előrehozott választásokra nem kerül sor. Ugyanakkor, most egy aránytalanul nagy fegyvert vetett be, amit politikusként úgy vélek, nem kellett volna. Ez a döntés a tapasztalatlanságnak és a rossz helyzetfelismerésnek egyfajta elegyéből született, amiből személyesen Danko megszégyenülve fog kikerülni. (…)

 

Úgy gondolom, 50 százalék esély van előrehozott választásoknak, de nem most, hanem talán egy év múlva egy újabb válság kitörése után. Szerintem ez elég valószínű forgatókönyv.

 

Próbálja meg elmondani, miben különbözik majd a maguk szociális programja attól, amit a Smer és az SaS kínál a választóknak?

 

Az SaS túlságosan az adók és járulékok kérdésére fókuszál. Nagyon kevés szót ejt a szociális szolgáltatásokról, főleg ami az idősebbeket, a rokkantakat de akár a családokat érinti. A Smer megint csak azt reklámozza, hogy szociális demokrácia, de semmilyen programmal sem rendelkezik. A szociális szolgáltatosokról szóló törvényt, amit egykor Tomanová terjesztett be és fogadtatott el, rendkívül rossz, Richter pedig hat éve alig csinált vele valamit, azt is rosszul. Nem tudják ezt jó csinálni, nincs rendszerszintű gondolkodásuk, elszakadtak az emberektől és a szakmai gyakorlattól is.

 

Mi nagyon érdekes és összetett szociális programmal készülünk. Látjuk, hogy ezekkel a kérdésekkel a kormánypártok nem foglalkoznak, de az SaS és részben még az OĽaNO sem foglalkozik velük. (…)

 

Ha ma megnézi, milyen pártok vannak a parlamentben és milyen pártoknak van esélyük bejutni a parlamentbe, ezek közül melyikkel működnének együtt szívesen, vagy melyikükkel lenne ez elképzelhető?

 

Elsősorban az SaS-szel tudom elképzelni az együttműködést. Rengeteg kompetens személy van a pártban. Az együttműködés elképzelhető még az OĽaNO-val, még ha egy kiszámíthatatlan pártról is van szó és el kéne végre dönteniük, mit akarnak elérni. Úgy vélem, az Alojz Hlina vezett KDH is bekerülne a parlamentbe, ő lenne a harmadik partner. És persze ne feledjük a Progresszív Szlovákiáért mozgalmat.

 

Nem tudom megjósolni, milyen alakot ölt majd az együttműködésünk, én a közös listában reménykedem. Ez négy párt csoportosulása lenne.

 

A jelenlegi [parlamenti] pártok közül – csodálkozni fog – tisztelem Boris Kollárt. Akár milyen is a múltja, úgy hiszem, tavaly megmutatta, hogy nem akar az összeesküvő maffiakormány tagja lenni. Még ha szakmai szempontból nem is annyira ideális partner, úgy vélem, tudna segíteni.

 

Fogcsikorgatva bár, de még a Most-Híddal is képesek lennénk együttműködni. Van egy olyan érzésem, hogy Bugár veszti el támogatottságát a déli régiókban. Hogy bekerülnek-e a parlamentbe, nehéz megmondani. Talán egy belső reform és a hibák megvallása után lehet esélyük és lehetne velük kormányozni. De sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a parlamentbe az MKP jut be vagy egy teljesen új politikai szereplő, amely az előbbi két párt egyesüléséből jönne létre talán Simon Zsolt vezetése alatt. Velük már tényleg együtt lehetne működni.

 

Azért mondta épp Simon Zsoltot, mert ő jutott eszébe, vagy már történt valami konkrétum?

 

Simon egy tapasztalt politikus, aki tudja mit akar. Az utolsó két-három választáson a magyar választók körében a második legnépszerűbb volt, és ha figyelembe vesszük, hogy még mindig az, azt hiszem, Simon Zsolttól még meglepetésekre számíthatunk.

 

DennikN.sk, Jozef Mihál: Fico musí voči Dankovi hrať hru na urazených, predčasné voľby teraz nebudú

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!