Mi játszódik le egy ember fejében, amikor meglátogat 80 országot? Megváltoztatja az életről alkotott képét?

Kétségtelenül. Először is elkezdtem értékelni, hogy hol élek. Olvastam hogy a Föld népességének nyolcvan százaléka alacsonyabb életszínvonalon él, mint egy átlagos szlovák. Azután, hogy bejártam a fél világot, ezt meg tudom erősíteni.

 

Otthon szidjuk a korrupciót és a politikát, jobban kellene értékelnünk azt, hogy milyen jól élünk. Meleg vizes zuhany, azt veszünk az üzletekben amit csak akarunk, autókkal járunk, gyerekeink iskolába járhatnak, senki nem öl meg minket azért, mert hiszünk vagy nem hiszünk valamilyen Istenben, régóta nem volt itt háború, ami nem magától értetődő dolog. Az emberek többsége csak álmodhat ezekről.

(…)

Útjainak nagy része elsőre drágának tűnik. Ez csak egy laikus nézőpont?

 hirdetes_810x300  

Az, ugyanakkor előnyöm, hogy évek után az utazás lett a munkám is, ami fizeti ezeket az utakat. A zenélésen kívül útibeszámolókat is tartok, ahol képeket vetítek és beszélek. Azért is kell új országokba utaznom, hogy legyen több előadástémám. Szerencse, hogy érdekli az embereket és sokan eljönnek.

 

Érvényes viszont, hogy ezek nem extra drága dolgok. Ha az ember a józan eszével gondolkodik rájön, hogy nem drága. Olyan országok mint Vietnám, Indonézia, India, Nepál, Laosz, Irán vagy Grúzia annyira olcsókat, hogy egy hónapra bőven elég 500 euró. Az emberek ott lehet hogy csak 50 eurót keresnek havonta, vagyis mi az éves bevételükkel érkezünk. A retúrjegyet elővétellel meg lehet venni 300-400 euróért, vagyis egy hónap egy exotikus helyen kevesebbe jön ki, mint két hét Horvátországban.

(…)

A biztonságos környékekre való utazást sokan a rizikókkal kötik össze. Hogyan szavatolja biztonságát?

 

Érvényes, hogy a turisták számára az a legveszélyesebb hely, ahol sokan vannak. A mindennapi bűnözés, mint a lopást, verekedés és hasonlók leginkább ott fordul elő, ahol sok turista van. Vagyis a leglátogatottabb emlékhelyeknél, valahol a piacon állomáson, egy megtelt strandon.

(…)

Hogyan készül fel az utakra?

 

Igyekszek minél kevesebb dolgot magammal vinni, mert akadályoznak. Elég egy hátizsák. Az országok nagy részében minden olcsóbb mint nálunk, nincs értelme cipelnünk. A technológiának köszönhetően a felkészülés jóval egyszerűbb. Az interneten az ember mindent megtudhat, megtekinthet néhány helyet részletesen a térképen és képeken is, plusz kérdezősködhet a külföldi utazófórumokon.

 

Térkép van a telefonomban is, elég csak beütni a helyet, hova akarok menni, a mobil keresztülvezet a városon, utakon és hegyeken is. A klasszikus idegenvezetői kézikönyveket arra használom, hogy tudjam, mit kell elkerülni, mert minden hely amit megemlítenek tele van turistával. Sok dologról csak ott helyben döntök, mert sok nagyszerű helyet épp a hazaiak javasolnak. (…)

 

Denník N Whisky: V porovnaní so svetom máme luxusné podmienky na život
fotó: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!