Megható, hogy Igor Matovič 2016-ban fedezte fel a szlovákiai magyarokat, és rájött arra, hogy egyenrangú polgárai ennek az országnak. Kár, hogy a magyarok lojalitásáról és a demokrácia iránti elkötelezettségükről csak akkor szerez tudomást, amikor ég a föld a talpa alatt.

 

Kár, hogy csak akkor szerez tudomást minderről, amikor a folyamatos veszekedései és gyűlöletkeltései odáig fajulnak, hogy a saját pártjában is háttérbe kellett húzódnia, mert többet árt, mint használ. De lehet, hogy mindez csak véletlen egybeesés.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Van egy tanácsom Igor Matovič számára azzal kapcsolatban, hogy miképpen segíthetne az MKP-nak. Például úgy, hogy a jövőben nem fogja megvétózni a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Vagy például nem dobja vissza háromszor a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvényt, mondván „nem  értem, miért kellene magyarul is kiírni”. Most éppen aktuális lenne, ha a kollégáival együtt megszavazná az adósságfék feloldását, hogy Dél-Szlovákiában (de nem csak ott) autópályákat és gyorsforgalmi utakat építhessünk.

 

Matovičnak Dél-Szlovákia és a magyarok érdekében kellene együttműködnie az MKP-val, nem azért, hogy „nehogy azt Bugár ellopja”. (…)

 

(…) Egy dologban tudok egyetérteni Matovičcsal: a magyar kisebbség képviseletének a parlamentben, ideálisan a kormányban van a helye. De nem azért, hogy Matovič új kormányt alakíthasson. Hanem azért, hogy megvédhessük a nemzetiségi iskolákat, a kultúrát és a nyelvhasználatot. Azért, hogy délen utakat és hidakat tudjunk építeni. Ma elmondhatom, hogy az elmúlt másfél év alatt e munka tekintetében többet értünk el, mint az előző húsz évben. Mindezt annak ellenére is megérte, hogy az ellenzék hatásos közreműködésének köszönhetően a Most-Híd elveszíti a támogatottságát (remélem, hogy csak ideiglenesen).

 

DenníkN, Béla Bugár: Keď zúfalí politici robia zúfalé veci, alebo ako Matovič Maďarov objavil

Nyitókép: Robert Hüttner/Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!