A Cseh Televízió egyik legismertebb műsorvezetője attól tart, hogy Csehországban a médiának egy krízisen kell átesnie ahhoz, hogy az összeomlás után megkezdődjön az újjáépítése.

 

A Václav Moravec kérdései (Otázky Václava Moravce) című műsorát 13 éve szinte változatlanul tűzik képernyőre, s több száz politikust látott vendégül. Egy azonban mégis elutasította a beszélgetést: Andrej Babiš. A jövendő miniszterelnököt a legügyesebb, és egyben a legcinikusabb politikusnak tarja Václav Klaus óta. Sőt, úgy véli, hogy Babiš és Mečiar között vannak bizonyos hasonlóságok. DenníkN interjú.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

Egyes felmérések szerint Babišra főként az alapfokú végzettségű emberek és a nyugdíjasok szavaztak. Lehet, hogy a föderáció iránt éreznek némi nosztalgiát, így számukra Babiš szlovák származása nem idegen?

 

Azok szerint a felmérések szerint, amelyekkel én rendelkezem, Babiš az elmúlt négy esztendőben teljesen megváltoztatta a választói elektorátust. Eleinte a középiskolai és egyetemi végzettségű városi liberálisokat sikerült megszereznie, akik nem voltak mások, mint a TOP09 és az ODS csalódott választói, ezután következtek a ČSSD szavazói.

 

Mi alapján cserélte ki ilyen radikális módon a választói spektrumot?

 

Megváltoztatta a hozzáállását. A legügyesebb, és egyben a legcinikusabb politikusról van szó Václav Klaus óta. Amolyan csehszlovák Frank Underwood.

 

Milyen értelemben a „legügyesebb“?

 

A politikai hatalom kihasználásában, a média kezelésében stb. Az én szememben Klaus és Zeman után Babiš a harmadik legjelentősebb cseh politikus az önálló köztársaság történetében. Politikai ragadozó, aki habozás nélkül képes kihasználni a hatalom gépezetét.

 

(…)

 

Nagyon sokat beszélnek a jövendőbeli kormány külpolitikai irányultságáról is. Az ANO egyrészt hangsúlyozza az EU-ban és NATO-ban maradást, másodsorban azt a hozzáállást képviseli, miszerint az EU működését illetően változásokra lenne szükség. Lehetséges, hogy Magyarország és Lengyelország után Csehország lesz a következő V4-es ország, amely euroszkeptikus nézeteket vall?

 

Tartok tőle, hogy ez az egész nem csak Közép-Európára vonatkozik. Az európaiak többsége nem tudatosítja, hogy kinek is felel meg ez a káosz, és az, hogy ez még a brüsszeli vezető intézményeknek sem esik le, a tehetetlenségükről árulkodik.

 

Oroszországról beszél?

 

Elsősorban róla. Hiszen Vlagyimir Putyin mégiscsak beismeri, hogy akadályozza őt az euro-atlanti irányultság. Azonban nem csak Putyint akarom vádolni az EU szétesésével, hiszen nagyrészt az európai népesség és a brüsszeli elit irracionalizmusa is hozzájárult ehhez. Ebben a globalizált világban, ahol a geopolitikai játékok játsszák a főszerepet, nos, Oroszország és Kína csupán nevethet Európa jelenlegi viselkedésén.

 

Szabad világban élünk, szabadon utazhatunk, demokrácia van, és mégis káoszt és bonyodalmakat okozunk. Számomra ez teljesen irracionális. A legérdekesebb az egészben az, hogy az olyan emberek, mint például Václav Klaus, aki Csehország nevében benyújtotta a „jelentkezőlapot“ az EU-ba, vagy Miloš Zeman a NATO-ba…

 

Azok a hozzáállásukat teljesen megváltoztatták, és mára már az EU és a NATO legnagyobb ellenzőivé váltak.

 

Pontosan. Akármit is gondolhatnak Szlovákiában Robert Ficóról, én rendkívül értékelem, hogy a Dzurinda-kormány után nem gátolta meg Szlovákia belépését az eurozónába. Populistának tartottam, de be kell, hogy ismerjem, ebben az esetben tévedtem.

 

(…)

 

Tehát olyan érzése van, hogy a cseh választók azért is euroszkeptikusak, mert a szlovákokkal ellentétben nem élték át a demokráciáért vívott tényleges harcot?

 

Úgy gondolom, hogy igen. A cseheknek óriási szerencséjük volt Václav Havellel, aki számunkra egyszerűbben nyitotta ki a kaput az EU és a NATO felé. Abban az esetben, ha valamit nehezen és sokára szerzünk meg, azt történelmi szempontból később jóval inkább becsülni fogjuk. Önöknél ezért is nagyobb az igyekezet arra, hogy lehorgonyozzanak az európaiság mellett.

 

A fent említett kísérletet nemrég Szlovákia is átélte, mégpedig Marián Kotlebával Besztercebánya megyében. Mégis úgy tűnik, hogy az utolsó megyei választásokon sikerült ebből az esetből tanulnunk.

 

Részletekbe menően figyelemmel kísértem azokat a választásokat. Szlovákia egy része messiásként tekintett rá, végül a standard politikusoknál is rosszabbnak bizonyult. Ennek a példának az alapján is csak azt tudom mondani, hogy a nyilvánosság a választások során elkövetett hibáit csak akkor tudatosítja, ha utána viselnie kell a következményeit. Önöknél mozgósították magukat a diákok, a civil társadalom és a média is. Úgy tűnik, hogy először valamiféle irracionális frusztráción kell átesnünk, amit én magam sem értek. Nézzük csak meg a brexitet és azt, amit Nagy-Britanniában okozott.

 

(…)

 

Az Ön számára mit árulnak el a választási eredmények magukról a szavazókról?

 

Elsősorban arról tanúskodnak, hogy a cseh választók egyetlen egy erős vezetőt akarnak. Ezért megeshet, hogy az SPD és a KSČM a következő választások során már nem kerül be a parlamentbe. Egyértelmű, hogy Babišnak a jövő évben az előrehozott választásokra megy ki a játék, és Fico példáját szeretné majd követni – összeszedni az összes baloldali politikust egy erős pártba, és mivel még a tetejébe populista is, ezért kisöpri Okamuráékat.

 

Az előrehozott választások során össze tudna állítani egy olyan egyszínű kormányt, mint amilyen Ficónak a második választási időszakában sikerült?

 

Nehezen, de képes lenne rá. Babiš a többiek tehetetlenségéből meríti a legtöbbet. Például a KSČM még mindig nem jött rá arra, hogy Babiš ellopja a választóit, ami a tehetetlenségükről tanúskodik. Arról meg már nem is beszélek, hogy a jobboldal milyen helyzetben van.

 

DenníkNModerátor Václav Moravec: Nenávidíme cudzincov, ale vládnu nám Slovák a Polojaponec. Je to blázinec

Nyitókép:  Zbyněk Maděryč

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!