Jozef Viskupič (OĽaNO) a tavalyi novemberi megyei választások után a 2005 óta funkcióban lévő Tibor Mikušt (egykori HZDS-tag, később független, aki a Smer támogatásával irányította a megyét) váltotta Nagyszombat megye élén.

 

Milyenek voltak a hivatalba lépése utáni első napok?

 

Az elődöm, hogy úgy mondjam, nem igazán akart velem kontaktusba kerülni. Olvastam róla, hogy Lunter úrnak hogyan kellett bevennie a besztercebányai bunkert – ahogyan ő maga nevezete –, nos, az én esetemben is valami hasonló történt azzal a különbséggel, hogy én egy HZDS-es barlangba érkeztem. A választások után 16 nap telt el, mire végre találkoztunk Mikuš úrral. Kaptam egy e-mailt, amelyben tanácskozásra hívott, így még a hivatalos hivatalátvétel előtt sikerült nyélbe ütnünk egy találkozót.

 

 hirdetes_300x300  

Hogyan zajlott a találkozójuk?

 

Itt, ebben az irodában történt. Amikor leültem a kanapéra, rögtön rám rivallt, és azt mondta: „Oda ne, ott én ülök.“ Kioktatott, hogy hol a helyem, végül mégis három-négy órát beszélgettünk. Hivatalosan december 5-én léptem hivatalba.

 

Milyen állapotban találta a megyei hivatalt?

 

Mikuš rossz állapotban adta át a megyét. A legeladósodottabb megyék közé tartozunk.

 

Maga Mikuš azt hangoztatta, hogy remek állapotban adja át.

 

Mikuš nagyon sok mindent mondott. A szokásos politikai kampányról azt állította, hogy az nem más, mint „manipuláció a közvélemény-kutatással“, ami természetesen nem igaz. (…) A megye állapotának ábrázolására jó metaforaként szolgál ez az épület. Lényegében az egykori kommunista élelmiszerek teraszán üldögélünk. Még gyerekkoromból emlékszem ezekre az épületekre. Aztán Vladimír Poór megvásárolta, közpénzből felújíttatta, az élelmiszer teraszából megyei hivatalt csinált, végül jó pénzért eladta. Ez az épület egyáltalán nem alkalmas arra, hogy egy megyei hivatal működjön benne. Az irodámat például hőszivattyúval fűtjük ki. Ez egy jó szimbólum az egész megye működőképtelenségére.

 

Mi Nagyszombat megye legnagyobb problémája?

 

A megye vezetőségének egyáltalán nem volt rálátása arra, hogy miképpen működik egy megye. Nincsenek normális adataink és dokumentumaink arról, hogy voltak-e valamiféle tervek a jövőre nézve. Például, hogy mit akartunk az oktatásügy, a szociális szolgáltatások és az utak érdekében tenni. Semmi olyan dokumentumot nem találtunk, ami erre vonatkozna. Itt minden monokratikus módon működött. (…) Semmilyen adatokkal alátámasztott stratégia, semmi elemzés, semmi.

 

(…)

 

Az MKP-s Berényi József, aki Mikuš idején is itt ült, továbbra is a megye alelnöke marad. Hogyan tud vele együtt dolgozni?

 

Berényi Jóska profi politikus, az MKP-nek pedig erős képviselete van a megyei parlamentben. Ennek ellenére vettem a bátorságot, és az alelnöki poszttal kapcsolatban felhívtam a párt elnökének, Menyhárt Józsefnak – aki mellesleg szintén megyei képviselő – a figyelmét arra, hogy az emberek változást sürgetnek. Nos, az MKP megújult, új jelölteket állított, de mégis úgy döntöttek, hogy ezen a poszton Berényit akarják látni. Én ezt a döntést respektálom, hiszen ők tartoznak felelősséggel a választóiknak ezért a posztért.

 

Igor Matovič rendszeresen azt ismételgeti, hogy az MKP-nak a Smerrel szembeni jövőbéli alternatíva részét kell képeznie. Mindemellett egy olyan pártról beszélünk, amelyik nagyon szoros kapcsolatban áll az Orbán Viktor-féle Fidesszel. Ez problémát jelent?

 

Ami a jövendőbeli alternatívát illeti, egyetértek Igor Matovičcsal. Ami Orbán Viktort illeti, nos ő nem az én emberem. Amikor a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságában dolgoztam, néhányszor találkoztam vele személyesen is. Számomra a legnagyobb problémát a választási rendszer megváltoztatása és a nemzeti politikához való hozzáállása jelenti. Ugyanakkor itt vagyunk Nagyszombat megyében. Az MKP egy regionális párt, a központi politika számunkra nincs elérhető távolságban, de meg kell hagyni, hogy ennek a pártnak a politikusai nagyon jól kiismerik magukat a regionális témákban. Számomra meglepő, hogy mennyire igyekeznek megoldani az utakkal, az oktatásüggyel és más területekkel kapcsolatos problémákat. Anélkül, hogy úgy tűnne, megkerülöm a kérdését, azt kell, hogy mondjam, hogy azokban a témákba, amiket én oldok az MKP-s képviselőkkel, nagyon kevés esetben találkozom az Orbánnal kapcsolatos dolgokkal.

 

(….)

 

DenníkNTrnavský župan Viskupič: Prišli sme do HZDS-áckeho brlohu, nachádzame škandály za státisíce

Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!