Amióta a Jaguar Land Rover autógyár megvetette a lábát Nyitrán, azóta a nyitrai ingatlanközvetítő irodák a legtöbb lakást a spanyol, brit és a lengyel menedzsereknek adják bérbe. Az alacsonyabb pozícióban dolgozó munkások pedig a nyitrai munkásszállókat részesítik előnyben. A DenníkN a nyitrai ingatlanközvetítő iroda tulajdonosát, Juraj Šimeget kérdezte. 

 

 A külföldi munkások mely csoportja érdeklődik leginkább a Nyitrai kerületben bérelhető lakások iránt?

 

Eddig a magasabb beosztásban dolgozó külföldi munkaerők. Az utóbbi időben briteket szállásoltunk el, közülük kettő családi házat választott. Sőt, volt olyan is, aki saját magának bérelt ki családi házat. Ebben az esetben egy jó környéken elhelyezkedő házról volt szó, ahol a bérleti díjak havi 1000–1200 euró körül mozognak. Ebből arra következtethetünk, hogy olyan munkásokról van szó, akik magas pozíciókban dolgoznak.

 

 hirdetes_400x285  

(…)

 

A politikusok azt mondják, hogy nagy problémát okoz az alacsonyabb pozíciókra alkalmazottakat találtni. Ilyen munkaerőknek a nyilvántartása Önöknél nem figyelhető meg?

 

Nem mondom, hogy nálunk ilyen munkásokkal nem találkozni, de azok, akik kevesebbet keresnek, nem fognak ilyen házakat bérelni. Ezek a munkások messziről elkerülik az ingatlanközvetítő irodákat, és inkább munkásszállókra mennek.

 

(…)

 

Hosszú távra érkeznek ide a külföldi munkavállalók?

 

Például a bolgárok fél évig voltak itt, a görögök pedig háromnegyed évig. Olyan építészeti rohammunkákról volt szó, amelyeket a befektetőknek gyorsan meg kellett oldanizuk, így külföldi cégeket hívtak a helyszínre.

 

(…)

 

Rendelkeznek ezek a bérlők valamilyen speciális kívánsággal?

 

Azok, akik az ingatlanközvetítő irodába jönnek lakást keresni, azoknak gyakran az az elképzelésük, hogy csupán egy bőrönddel érkeznek az új helyre. Ezért azt részesítik előnyben, ha az adott lakás mindennel fel van szerelve: mosogatógéppel, mosógéppel stb. A lakástulajdonosok az ilyen bérlőket készpénznek veszik. Tudják, hogy szükségük van a lakásra, nem fogják tönkretenni és rendesen fogják fizetni a bérleti díjat. Az igaz, hogy az olcsóbb munkaerőkkel szemben a tulajdonosok elővigyázatosabbak, de nekik is kiadják a lakásaikat. Előfordult már olyan eset is, hogy a családi ház tulajdonosa előre megmondta, hogy nem adja ki a házat olyan bérlőknek, akik a keleti országokból származnak. Neki ugyanis nem ér annyit az egész, hogy tönkretegyék a házát.

 

(…)

 

Lehet azt mondani, hogy megváltozott a város arculata?

 

A környezetemből származó emberek elmondása szerint inkább az éjszakai élet változott meg. A szórakozóhelyeken és a diszkókban állítólag sokkal több a külföldi. Sőt, egyesek szerint többen vannak, mint a hazaiak.

 

(…)

 

Az, aki 2015-ben lakást vásárolt Nyitrán, valószínűleg nagyon jó döntés hozott…

 

Ezek a vásárlók inkább egy olyan befektetésről gondolkodtak, amit a jövőben ki tudnak használni. A céljuk egyértelműen az volt, hogy a lakásukat egy gazdagabb embernek adják ki.

 

Ha egy ilyen lakást most el szeretnének adni, akkor minden bizonnyal jót keresnének rajta.

 

Biztosan. 2015-ben Nyitrán az egyszobás lakás 41 000–45 000 euró körül mozgott, 2016-ban már 52 000 euró magasságában voltak az árak, míg 2016 végére egyenesen 68 000–73 000 ezer euróra növekedtek a lakások árai. Manapság egy ilyen lakást 61 000–65 000 euróért lehet megvásárolni. A legtöbbet azok az emberek keresnék az eladással, akik még 2015 előtt, vagy a 2015-ös év elején vásárolták meg a lakást.

 

(…)

 

A nyitrai ipari parkban végbemenő befektetések átlagosan mennyivel növelték meg az ingatlanok árait?

 

Körülbelül 20–40 százalékkal. Például azt a lakótelepi lakást, amit a múltban 67 ezer euróért árultak, most 83 ezer euróért találjuk meg a neten.

 

(…)

 

Mennyivel emelkedtek a bérleti díjak?

 

Az elmúlt évben 10–15 százalékkal. Jelenleg Nyitrán a bérleti díjak 500 és 700 euró között mozognak.

 

DenníkN.sk, Zahraniční manažéri chcú prísť do Nitry bývať rovno s kufríkom, ďalší mieria do ubytovní, hovorí šéf realitky

Nyitókép: SITA/Martin Havra

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!