Pontosan szemben ültem Robert Fico kormányfővel. A kezét néztem, mert a szemkontaktust kerülte. A keze valóban hatalmas. Egy pillanatra a kisujjára húzta a kávéjába öntött cukor papírját. Nekem úgy tűnt, hogy ez volt az egyetlen pillanat, amikor olyan emberként viselkedett, aki tudatosította, hogy a kezei között összeomlott az ország.

 

A kormányfő a Kormányhivatalba hívatta a főszerkesztőket azért, hogy felszólítson minket arra, közösen kell cselekednünk Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkosságának megoldásában. Fico azonban ezen a találkozón sem tudta titkolni a média iránti gyűlöletét, majd kioktatott bennünket, hogy miről szabadna, és miről nem szabadna írnunk.

 

Amikor eljöttem, az volt az érzésem, hogy egy olyan kormányfővel találkoztunk, aki elvesztette az irányítást, s már csak idő kérdése, hogy mikor távozik a posztjából. Neki már valóban nem szabadna kormányfőként tevékenykednie.

 

 hirdetes_810x300  

Kedden még releváns kérés volt az, hogy végre váltsa le a belügyminisztert, Robert Kaliňákot. Fico azonban magával hozta őt a főszerkesztők találkozójára, és azt hangoztatta, hogy ők ketten bizony elválaszthatatlanok.

 

(…) Már tíz éve a belügyminiszteri posztot bitorolja, és egész idő alatt úgy viselkedik, mint egy serif, aki mindent ellenőrzés alatt tart. Akkor mégis hogyan lehetséges az, hogy újságírókat ölnek?

 

Ma már ott tartunk, hogy nem csak Kaliňákot kell leváltani. Az utolsó órák azt mutatják, hogy a problémát maga a miniszterelnök jelenti. És nem csak azért, mert mindent közösen csinálnak Kaliňákkal.

 

Ján Kuciak utolsó cikke rámutat arra, hogy az ország keleti felében az olasz maffia tevékenykedik. Az állam pedig ennyiben hagyta az egészet. Sőt, a kormányfő egyenesen a legközelebbi emberei közé választotta azokat a személyeket, akik együttműködtek ezzel a maffiával. (…)

 

Pontosan szemben ültem Robert Fico kormányfővel, és az volt az érzésem, hogy nem fogja fel, hogy mi történik. Máskülönben nem hozott volna egymillió eurónyi készpénzt a sajtótájékoztatóra. Tényleg azt hiszi, hogy mindent meg lehet oldani úgy, ahogy a komák között szokás?

 

(…)

 

Fico valóban nem érzékeli a valóságot, máskülönben nem irányíthatna egy olyan nyomozást, amelynek például azért is függetlennek kellene lennie, mert a kormányfőt és az embereit is ki kellene vizsgálni.

 

(…)

 

Robert Fico biztonsági kockázatot jelent az ország számára. Azt ígérte, hogy az országot az EU magjában fogja tartani, ehelyett Oroszország karjaiba taszítja.

 

(…)

 

Azon a bizonyos találkozón a kormányfő egy pillanatra rám nézett. Felháborodott azon, amikor azt mondtam, hogy ő a felelős azért a légkörért, amit az újságírók ellen kialakított. Elvigyorodott, majd széttárt karokkal azt mondta nekem: hiszen Önök küldenek engem az Alkotmánybíróságra, így minden megoldódna. Csakhogy nem oldódott meg semmi. Robert Ficónak nem szabadna továbbra is miniszterelnökként tevékenykednie. És az az ember, aki nem lehet kormányfő, alkotmánybíró sem lehet. Ficónak kicsúsztak a szálak a nagy kezei közül.

 

DenníkN, Matúš Kostolný: Videl som, ako Fico stráca kontrolu nad štátom

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!