Antonio Nicaso a világ egyik legnagyobb maffiaszakértője. A Kanadában élő író és egyetemi oktató mintegy harminc könyvet írt a maffiáról. Több könyvében is foglalkozik a kalábriai ’Ndranghetával. A kalábriai származású író a Denník N-nek megerősítette, hogy tudomása van két olyan esetről, amikor a ’Ndranghetát a szlovákiai aktivitásaival hozták összefüggésbe.

 

Ön hallott már a ’Ndrangheta szlovákiai tevékenységéről?

 

Természetesen. A ’Ndrangheta rendelkezett szlovákiai bázissal. Sőt, legkevesebb két rendőrségi művelet után leplezték le őket. Az elsőt Azymuth, a másodikat Mediterraneo hadműveletnek nevezték, és mindkét hadművelettel a ’Ndrangheta szlovákiai összeköttetésére derítettek fényt. Ez a csoport Kalasnyikov fegyvereket vásárolt Szlovákiában.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

Mivel üzleteltek?

 

A ’Ndrangheta arra keresi a módszereket, hogy miként és mibe tudna pénzt fektetni Kelet-Európában. Elmondok Önnek néhány információt ennek a szervezetnek a működéséről. Ők az egész világra kiterjedő emberhálózatot alakítanak ki a külső világgal, ahova üzletemberek, politikusok és jogászok is beletartoznak. Ha meg szeretné érteni a ’Ndranghetát, akkor képzelje el a víz kémiai képletét. A két hidrogénatom az erőszak. Az erőszak azonban több bűnszervezet számára is mindennapos. Ami a ’Ndranghetát megkülönbözteti a többi bűnszervezettől, az az oxigénatom. Az oxigén a képességük arra, hogy bizalomhálózatot alakítsanak ki olyan emberekkel, akik hatalmon vannak. (…)

 

Jelenleg hogyan működik a ’Ndrangheta?

 

Nemrégiben Kalábriában sikerült belépniük egy rendkívül jövedelmező vállalkozásba, ami az energia alternatívákkal foglalkozik. Pénzt fektetnek be, közben pedig dotációkat kapnak az EU-tól. Kihasználják a kormányt, és olyan vállalatokkal építenek ki kapcsolatokat, amelyek más országokban is rendelkeznek központokkal. Például Kalábriában megszereztek egy szélerőmű parkot, de a napkollektorokból származó javakat is próbálják kihasználni.

 

Kalábria azok közé a régiók közé tartozott, amelyik prioritást élvezett az európai dotációk megszerzésében. Az elkövetkezendő években azonban ez a régió már nem lesz képes arra, hogy olyan uniós alapokra tegyen szert, mint a múltban. A ’Ndrangheta stratégiája tehát az, hogy olyan országokban vesse meg a lábát, mint például Szlovákia, ahol kiépítheti a kapcsolatait és kihasználhatja az uniós forrásokat. Ez olyasvalami, amit Kelet-Európában mindenhol igyekeznek megcsinálni. Azt használják ki a leginkább, hogy ezek az országok uniós szinten sem képesek megfelelő lépéseket tenni a bűnszervezetek ellen.

 

(…)

 

Ön tehát azt állítja, hogy olyan országokban, mint Szlovákia a befolyásos politikusokkal igyekeznek kapcsolatokat kialakítani?

 

Persze. Ezt a stratégiát mindenhol alkalmazzák. Ha visszamegyünk a ’Ndrangheta történelmében 1896-ig, ott is látható, hogy olyan emberekkel, illetve szervezetekkel próbáltak kapcsolatot kialakítani, akiknek hatalmuk volt.

 

(…)

 

Hallott már Antonino Vadaláról?

 

Igen, hallottam róla. A Vadala bűnözőcsalád nagy hatalomra tett szert Bova Marina városában, de nem tudom, hogy ez az Antonino Vadala rokoni kapcsolatban lehet-e ezzel a családdal. Ezt a megfelelő szerveknek kell kideríteniük, én nem nyomozó vagyok, hanem történész. (…) A Vadala családot a ’Ndrangheta arisztokráciájának tartják. A kalábriai ’Ndrangheta egyik leghatalmasabb főnöke Giuseppe Morabito. A Vadala-család nagy hírnévre tett szert az alvilágban és Bova Marinában, emellett remek összeköttetésekkel rendelkezik Kalábrián kívül is. (…)

 

(…)

 

Gyilkolt már meg valaha újságírót a ’Ndrangheta?

 

Soha. Ez olyasmi, amiben a ’Ndrangheta különbözik a Cosa Nostrától és a Camorrától. Ezek a csoportok ugyanis a múltban már öltek meg újságírókat. (…) A ’Ndrangheta stratégiája az, hogy feltűnés nélkül mozogjon és kerülje a figyelmet. Ennek ellenére, természetesen, képesek arra, hogy újságírót öljenek. (…)

 

(…)

 

DenníkNCieľom ’Ndranghety sú krajiny ako Slovensko, hľadá kontakty na politikov a eurofondy, hovorí svetový expert na mafiu

Nyitókép: AltrogiornaleMarche

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!