Marek Hattas számítógépes programozó az autóiparban. 31 éves, két gyereke van, felesége, kutyája, és jelzáloghitele Nyitrán a háromszobás lakásukra. A család és a munka mellett önkéntesként a Hidepart nevű helyi kultúrközpontot és a Polgárok Nyitráért nevű projektet vezeti. Most csütörtökön immár a negyedik tüntetést szervezi a Tisztességes Szlovákiáért.

 

Van még értelme a tüntetéseknek? Mit lehet még elérni velük?

 

A tüntetések társadalmi nyomást gyakorolnak a politikusokra, ezért van értelmük. Ne gondolja azt a kormány, hogy néhány figurát lecserélnek és minden meg van oldva. További rendszerszintű lépéseket várunk tőle. Amennyiben ezekre nem kerül sor, vagy nem lesznek elég gyorsak, kimegyünk az utcákra vagy más jogszerű nyomásgyakorló eszközzel élünk.

 

 hirdetes_300x300  

Ezúttal Tibor Gašpar országos rendőrfőnök leváltását követeljük, akinek nincs mit keresnie a helyén. A többi országos tüntetésszervezővel való legutóbbi találkozónk után azt tudom mondani, hogy ezt nem fogják tudni csak úgy leállítani. Lassan, de biztosan formálódik egy nagyon elszánt és nagyon erős platform, mely szeretné előbbre vinni az országot a polgárok felé.

 

A csütörtöki tüntetést azért szervezik, mert Tomáš Drucker belügyminiszter még nem váltotta le Tibor Gašpar rendőrfőnököt. Hogyan értékeli Drucker miniszter lépéseit?

 

Lassú és bizonytalan.

 

Hány embert várnak csütörtökön?

 

Nyitrán mintegy 2 ezret. Ezúttal menet lesz. A járási hivatal előtt találkozunk, amely azzal az egyetemi karral szomszédos, ahol a meggyilkolt Martina Kušnírová tanult. (…)

 

Mivel magyarázza, hogy az emberek nagyban elkezdtek a terekre járni?

 

Az emberek érzik a változást és az összetartozás élményét. Felemelték a mutatóujjukat és úgy vélik, hogy ha most nem mennek ki az utcákra, akkor újabb 30 évig ülhetnek otthon és hőböröghetnek.

 

Mi az, ami nem tetszik önnek Szlovákiában?

 

Sok dolog van, amin változtatni kell. A hozzáálláson az országhoz, a közügyekhez, a politikához. Az embereknek meg kell érteniük az önkéntesség, a közszolgálat értelmét. Fel kell végre nőnünk.

 

(…)

 

Változik a társadalmi hangulat?

 

Az emberek már tudják, hogy néz ki egy millió euró az asztalon, de tudják azt is, hogy a korrupció gyilkol. Alapvető emberi értékeket követelnek, mint a tisztesség. Azt gondolom, hogy előbbre léptünk, és most rajtunk, mindannyiunkon múlik, hogy a tisztességet a mindennapjaink részévé tegyük.

 

DenníkNOrganizuje protesty v Nitre, s Martinou a Jánom sa poznal: Toto len tak ľahko nevyšumí, máme silu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!