(…) A Most-Híd tagja?

 

Nem.

 

Szimpatizáns?

 

 hirdetes_300x300  

Így is lehet mondani. Az apám a Most-Híd egyik alapítója, de már régóta nem aktív a politikában. Ismerek ott néhány ügyes fiatalt, többé-kevésbé korombelieket, akiknek hiszek, szurkolok, és kapcsolatban vagyok velük.

 

A Most-Híd a korábbi jobboldali koalíciókhoz képest most a Smer és az SNS kormány tagja. Hogy látja Bugár helyzetét?

 

Nehéz helyzetben van…

 

Búcsúpuszi a Smertől?

 

Nem gondolom. A hisztériát picit a szlovák kávéházi értelmiség kelti.

 

Nemcsak. Egyes felmérések a pártot a parlamenti küszöbre helyezik.

 

A csökkenés tized százalékokban mérhető. A párt és maga Bugár Béla nagyon sok mindent feláldozott ezért a koalícióért. A pártelnök többet is kapott ezért, mint amennyit megérdemelt. Mondhatnám azt is, hogy gyakran olyan dolgok miatt is zaklatták, amelyekről nem tehetett. Nem tudom, mit hoz a jövő.

 

 (…)

 

A Most-Híd a kormányválság idején kitartott a koalíció mellett, így megakadályozta az előrehozott választásokat. Ön hogy látta ezt?

 

Az egyik szemem sír, a másik nevet. Mivel a megyei közgyűlésbe a Most színeiben indultam, meghívtak az Országos Tanács ülésére is. Idealistaként, aki az igazságosságért harcol, és mint olyan valaki, aki nagyon érzékeny a társadalmi légkörre, ott akkor a fiatalok és egy-két régi nagy öreg oldalán álltam. Támogattam a kormányból való kilépést és az előrehozott választásokat.

 

Csakhogy?

 

Ugyanakkor regionális politikus is vagyok, aki tudja, hogy mindez negatívan hathat a Besztercebányai kerület déli, elmaradott régióira. Gondolok itt például a számunkra fontos R2-es gyorsforgalmi út építésének leállítására, beleértve a hozzá kapcsolódó, Fülek környéki útszakaszokat is…

 

Az új kormány felállása után biztosítható a regionális fejlődés folytonossága, de javítani kell a viszonyt a párton belüli két tábor között is. Továbbra is azt gondolom, hogy a Most-Hídnak polgári, etnikumok közötti pártnak kell maradnia, mely összefogja a régiókat és az értelmiséget. Ezek nélkül nincs további fejlődési potenciál.

 

Az Ön apja a Most-Híd alapítói közé tartozik. Hogy látja ő a jelenlegi helyzetet?

 

Nagyon figyelmesen követte a történéseket, Örült a kormányból való kilépésnek, de megértette a maradást is. Csakúgy, mint én.

 

Nem volt itt az ideje a lelépésnek a botrányokkal tarkított korruptálódott Smertől? Nem gondolja, hogy a kelet-szlovákiai maffia és a kormányhivatal közti kapcsolat, a Sorosozás, a mezőgazdasági támogatások hátterében a Most viszonylag tisztán léphetett volna ki a száguldó vonatból?

 

Nem gondolom, hogy a kormányban való maradás melletti döntés örök érvényű. Amennyiben a helyzet rosszabbodni fog, még mindig van idő kilépni. Engem végig egy másik kérdés foglalkoztatott: ha a párt kilépett volna, milyen körülmények közé kerül? Vannak természetes szövetségesei az ellenzék köreiben, akik számoltak volna vele, vagy már végérvényesen, mint politikai ellenfélre tekintenek, akitől el kell szedni a választóit, és akit esetleg tönkre kell tenni? Azt gondolom, hogy míg az ellenzéki és parlamenten kívüli pártok erre a kérdésre nem adnak válasz, nehéz lesz a jövőről gondolkodni.

 

Žitňanská és Šebej állásfoglalása azért valamiről tanúskodik, nem?

 

Ha jól tudom, egyikük sem lépett ki a pártból. Vélhetően úgy érezték, hogy elégedetlenségükben gesztust kell gyakorolniuk. Másrészt viszont sokkal könnyebb dolguk volt, mint a Most sima regionális politikusának, aki a napi elvárások nyomása alatt él a régió lakosainak részéről életkörülményeik javítása érdekében.

 

Hogyan látja a Most-Híd helyzetét két évvel a mostani kormányválság után?

 

Vagy sikerül visszaállítani az egyensúlyt a párt két korábbi részei között, nevezzük őket polgári és regionális, illetve kisebbségi elemeknek, vagy a Most az etnikai párt útjára lép. A jövőben ez az MKP-val való kényszerű egyesítését jelentené. Két etnikailag tiszta magyar mártnak ma már nincs esélye párhuzamosan összeszedni a szükséges számú szavazatot. Ha a Most-Híd túlél, újra kormányra kerülhet.

 

DenníkN: Primátor Fiľakova: Roky mi šlo o maďarsko-slovenské porozumenie, no dnes je dôležité, či sme súčasť západnej civilizácie

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!