(…)

Tapasztalható volt valamilyen nézetkülönbség a témában a résztvevők közt?

A találkozó első részében szereplő két szociológus előadása mindenki számára nyilvánvalóvá tette: közös fellépés, egy irányba mutató stratégia nélkül nem leszünk képesek megfékezni az asszimilációt. A mostani találkozó központi témája, az anyanyelvű oktatás megerősítése, e célhoz vezető alapfeltétel. A vitában felszólalók elsősorban kiegészítették az előkészített nyilatkozatot, az alapvető tézisekkel mindenki egyetértett. 

Milyenek az elmúlt néhány nap visszajelzései, elsősorban az érintett szakma területéről?

Mind a párbeszéd elindulásának ténye, mind pedig az elfogadott nyilatkozat kedvező fogadtatásban részesült. Az aláírt dokumentum a szakma elismerését elsősorban azzal vívta ki, hogy nem pusztán jól csengő frázisokat tartalmaz, hanem konkrét lépéseket javasol, amelyek elősegíthetik a versenyképes, minőségi tudást biztosító szlovákiai magyar iskolarendszer kialakítását.

Mikor és milyen témában kerül sor a következő találkozóra? Újra Dunaszerdahely lesz a helyszín?

 hirdetes_810x300  

Egyelőre a magyar–magyar párbeszéd folytatásában egyeztünk meg, konkrét időpontról, illetve helyszínről még nem esett szó. Személy szerint úgy vélem, fontossági és időrendi sorrend nélkül, a következőkben a kultúra mellett a déli régiók gazdasági megerősítéséről folytathatnák szakmai párbeszédet.

dunaszerdahelyi.sk – Menyhárt József: A kultúra és a gazdaság is terítékre kerülhet

Nyitókép: dunaszerdahelyi.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!