A Trend hetilap legutóbbi számában Marian Leško terjedelmes írásban elemezte a szlovák politikai palettát. A vegyespárttal kapcsolatban az alábbiakat szemléztük tőle.

 

A Most-Híd álláspontját Kaliňák belügyminiszter botrányaival kapcsolatban alárendelték Bugár Béla pártelnök véleményének, aki domináns pártbeli pozícióját ugyanúgy kihasználja, mint ahogy kihasználta a harmadik Fico-kormány megalakulásának idején.

 

Grigorij Mesežnikov volt az, aki emlékeztetett, hogy mit is ígért 2010-ben Robert Fico a potenciális koalíciós partnereknek azért cserébe, hogy a Smer hatalmon maradhasson. A 8 százalékos KDH-nak ugyannyi miniszteri pozíciót ajánlott, mint ami a szavazatok 35 százalékát megszerző Smernek járt volna. Amikor a KDH nem reagált, Robert Fico ezt még megfejelte a miniszterelnöki poszttal is.

 

 hirdetes_400x285  

Politikán kívüli okok magyarázatként

 

Radoslav Procházka azon kijelentései, miszerint a pozíciók elosztása a kormányban „brutálisan egyenlőtlenek” a Sieť és a Most-Híd párosa, illetve a Smer választási eredményeihez képest, csak annak ködösítését szolgálták, hogy Procházka és Bugár Béla még csak meg sem próbálták kideríteni, mennyire szeretne Robert Fico harmadszor is kormányt alakítani.

 

Kép: Trend

 

A Most-Híd és a Sieť nélkül ugyanis nem alakulhatott volna kormány, a pártelnököknek joguk és kötelességük volt feltételeket szabni. Ha egy veterán politikus ilyan amatőr módon dobja el a kezében lévő adukat, mint ahogy azt Bugár Béla tette, az csak politikán kívüli okokkal magyarázható.

 

Három hónappal később a helyzet megismétlődött. Politikai okokkal nem magyarázható az a gyors, többször megismételt és feltétel nélküli támogatás, amiben Bugár Béla Robert Kaliňákot részesítette. (Bugár) álláspontja szöges ellentétben áll azzal, amit Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter mond a belügyminiszter ügyeivel kapcsolatban.

 

Ellentmondás a legmagasabb elvi kérdésben

 

Ez nem taktikai érvelés vagy véleményütközés egy lényegtelen kérdésben, hanem ellentmondás a legmagasabb elvi kérdésben: arról, miképp akar megnyilvánulni a párt az ország közéletében. Vagy úgy, hogy pozícióban tartja azokat az embereket, akik már rég elvesztették a jogosultságukat erre, vagy úgy, hogy megerősíti a közvélemény bizalmát az állami intézmények iránt.

 

A kérdés az, hogy vajon a Most-Híd képviselői és funkcionáriusai a pártelnök vonzásában maradnak-e, még ha az a politikáról kialakított utolsó illúziókat is megvonja tőlük. Az, ahogy Robert Kaliňákot védi, azt mutatja, hogy (Bugár) leépülése (politikai álláspont elfogadása politikán kívüli okokból) súlyosbodik.

 

Bugár már nem a kisebbségeket és többséget köti össze, hanem a többséget tartja fenn saját kárára Kaliňák és Fico érdekeinek megfelelően.

 

Kaliňák félrevezetései

 

2010-ben az ellenzéki képviselők le akarták váltani Robert Kaliňák belügyminisztert, mert a hozzá tartozó rendőrségi egység robbanószerkezetet csempészett a repülőgépre az egyik utas poggyászában. Bugár Béla, a frissen megalapított Most-Híd pártelnöke akkor követelte, hogy a belügyminiszter ne a rendőrség hibája miatt mondjon le, hanem mert folyamatosan félrevezetett. (…)

 

Bugár Béla azt a következtetést vonta le, hogy a legnagyobb probléma a belügyminiszterrel „a félrevezetés, a közvélemény és mindenki megtévesztése, aki az esettel foglalkozott”. És emlékeztette Kaliňákot, hogy egyéb ügyekben  – Malina Hedvigtől a dunaszerdahelyi  rendőrségi túlkapásig – is hazudott.

 

Forrás: eTrend.sk
Forrás: eTrend.sk

 

2016-ban a Ladislav Bašternák üggyel kapcsolatban a belügyminiszter először azt állította, hogy a botrány, csakúgy, mint a többi áfavisszaigénylési eset, kitalált ügy, és ezek „minden valóságalapot nélkülöző hazug állítások”. Amikor kiderült, hogy az eset reális, kijelentette, hogy az érintett hatóságok az ügyben „a szokott módon jártak el, úgy, ahogy azt kell”. Miközben a rendőrségi nyomozónő a büntetőfeljelentést elutasította, és az elutasítás elleni fellebbezést a Pénzügyi Főigazgatóság a rendőrségnek nem küldte meg, bár előkészítették.

 

Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy Bašternák vélhetően 12 millió eurót készpénzben fizetett ki, a belügyminiszter azt mondta, hogy ez lehetséges, hiszen „négy évvel korábban még analóg világ volt, a cash világa”.

 

A közvélemény és mindenki más félrevezetése, akik a Bašternák üggyel foglalkoztak, hat évvel később Bugár Béla számára nem elegendő indok, hogy a belügyminiszter távozást tanácsolja.

 

E-trend.sk – Marian Leško: Bugárova recidíva sa zhoršuje

Nyitókép: Trend

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!