Érdekesre sikerült a hármaskoalíció kormányzásának elmúlt éve, politikai szempontból. Nehéz volt főleg a Smernek és Robert Ficonak. A közvélemény számára csak kevés pozitív lépést és reformintézkedést hozott.

 

A kormánykoalíció rovására írható, hogy míg a kormánypártok népszerűsége csökken, Kotleba pártjáé fokozatosan erősödik. Ha az emberek elégedettek lennének azzal, milyen irányba tart Szlovákia, Kotleba népszerűsége biztosan nem közeledne a 15 százalékhoz.

 

A tavaly március 5-i parlamenti választások eltemettek egy egész pártot és a gazdáját is. A négyeskoalícióból már csak hármas maradt, a Sieť-et csak Alena Bašistová képviseli a parlamentben. Ugyan, ki emlékszik ma már Radoslav Procházkára és nagy ambícióira? Mire fog mégis emlékezni a közvélemény? Talán csak Procházka kigúvadt szemeire, mikor kiderült, hogy hazudott, mikor az újságírók kérdéseire kellett válaszolnia, vagy mikor rögtön a választások után a Kormányhivatalban tárgyalt a miniszterelnökkel.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár önigazolása

 

A Most-Híd belépése a kormánykoalícióba Bugár Béla pártelnök szerint áldozathozatal volt. A párt feláldozta magát Szlovákia stabilitása érdekében. Ez a Most-Híd számára új kalandot jelentett, ami egy Smerrel és SNS-szel kötött szokatlan szövetségben nyilvánult meg és ami valódi kihívás volt.

 

Ez az áldozat egyelőre nem érte meg a pártnak. Népszerűsége nem nő, és az összes mérvadó felmérés szerint a parlamenti küszöb határán vagy kicsivel felette mozog. A párt egyetlen olyan minisztere, aki tényleg mutatott fel munkát, az Lucia Žitňanská.

 

Ha ez a párt is a múltba veszik a következő választásokon, a miniszterasszony után legalább itt marad az offshore ellenes törvény, az végrehajtásról (exekúció) szóló és a személyes csődvédelemről szóló törvény.

 

(…) A választások nagy meglepetése Danko és Bugár idillikus szövetsége volt, de még ez sem segített az SNS elnökének abban, hogy elérje, amire annyira vágyik. Épp fordítva. Andrej Danko gyorsvonatként, meggyőző vezetőként és leendő miniszterelnökként lendült be a választások után, és egy év alatt lényegében a helyi, lényegtelen járattá zuhant vissza.

 

Dankonak meg kezelnie kell pártja zuhanó népszerűségét. Hiszen így nem érheti el a miniszterelnöki széket. Nyilván már felfogta, hogy a képviselőkkel parlamentben vívott horalky-háború és saját kapitányi plecsnijének nyilvános csókolgatása a választók számára nem túlságosan vonzó.

 

(…) A legnagyobb kormánypárt reformlépéseit szeretnénk értékelni, de nem igazán tudjuk, hol kezdjük. (…) Nincs semmi érdemleges, amit megemlíthetnénk. Talán csak Tomáš Drucker egészségügyi miniszter lépéseiről érdemes szólni, még ha adódik is a kérdés, hogy nemcsak arról van-e szó, hogy kijavítsa a Smer által [a minisztérium élére] ültetett tehetetlenek (és egyben mindenre képesek) kudarcait, például az Általános Egészségbiztosítóban, ahol 200 milliós veszteséget produkáltak.

 

Robert Fico kormányfő számára az elmúlt év politikai karrierjének legrosszabbika volt. Egy ilyen hármaskoalícióban kormányozni számára teljesen új helyzetet jelent, még sosem tapasztalt ehhez hasonlót. Sok erejét felemészti, hogy megtartsa, és ez az igénybevétel az egészségébe került.

 

A Smer a választások óta nem szerez pontokat, ellenkezőleg, 25 százalékra esett vissza. Annak ellenére, hogy Fico – ezt el kell ismerni – harcol. Járja a régiókat a Smer „új” arcaival, iskolákat látogat meg, ahol a diákokat győzködi, üzemeket és városokat jár be. A facebookon is látható. (…) Sportol, megmossa az arcát a Dunában, kutyát sétáltat… Még ha ez szimpatikus is (hiszen aki a kutyát szereti, rossz ember nem lehet), nem elég. Minden túl kevés. Innen nem nagyon van visszatérés. A közvélemény ugyanis valami mást akar.

 

(…) A közvéleménynek már elege van a korrupcióból. Fico talán ezért szánta el magát egy elképzelhetetlennek hitt dologra. Találkozott a korrupció ellen harcoló aktivistákkal, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvánnyal, a Fair-play Szövetséggel és a Trasparency Internationallel, bár nemrég még a nevüket sem tudta. (…) Azt akarja sugallni, hogy a Smer le akar számolni a korrupcióval.

 

A kormányfő sugallatának azonban nem lehet hinni. Tetteket várunk. Mikor végre rács mögé kerülnek a Bašternák és a Jánoš-félék, és mikor a speciális bíróságot nem Brzda irányítja, aki ad acta tesz félre minden egyes ügyet.

 

 

eTrend.sk, Zuzana Kollárová, Rok po voľbách: Optimistický Bugár, frustovaný Danko a bojovný Fico

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!