A Most-Hídnak Czucz István ugyanaz, mint Jozef Brhel és Juraj Široký volt a Smernek annak idején. Akit az alapítóként, szürke eminenciásként és oligarchaként emlegetnek a róla szőtt mondák, aki a háttérben irányítja a pártot és az országot. Ebben a kormányban egyre többet hallhatunk majd felőle.

 

Néha spekulációk, néha közvetett bizonyítékok látnak napvilágot vele kapcsolatban, amelyek közül némelyik majd bizonyítást nyer, némelyik pedig porrá lesz. Ma a közvetett bizonyítékok arra utalnak, hogy fennáll azon intézmény befolyásolásának veszélye, amely különösen fontos a korrupció elleni harcban, és ez a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO).

 

A közvetett bizonyítékok arra figyelmeztetnek, hogy az ÚVO új vezetője Juraj Méry lesz, és hogy ő, mint a Most-Híd jelöltje, Czucz meghosszabbított keze lehet. A koalíció többi pártja pedig támogatja mindezt, mert így egyeztek meg a politikai bizniszek keretében, amelyek lényegében törvénytelenek, a politikusok mégis értetlen arcot vágnak hozzá, amikor ezt hallják.

 

 hirdetes_400x285  

Az ÚVO jelenlegi elnökét, Zita Táborskát még 2012-ben maga Robert Fico választotta. Hivatala ebben a hónapban a függetlenség bizonyítékát mutatta fel, amikor kiadott egy határozatot, miszerint a Smer második embere, Robert Kaliňák törvényt sértett.

 

A pozsonyi Ügyfélszolgálati Központ politikailag érzékeny megvásárlását az ÚVO törvényellenesnek ítélte meg. Lehet, hogy ez az a csepp, amellyel a pohár már túlcsordul, a belügyminiszter pedig belebukik. Ezt nehéz megjósolni, mert a kormányfő saját népszerűségének rovására is megtartja [Kaliňákot]. Mindenesetre Táborská megsebesítette Fico jobbkezét, akit a közelmúltig a Smer koronahercegeként tartottak számon.

 

Robert Kaliňáknak ezért nincs oka támogatni Táborská újraválasztását, és ugyanez a hozzáállás várható párttársaitól is. A Most-Híd esetében más a helyzet. Minden jel arra mutat, hogy J. Méry az ő emberük. Az SNS pedig megszavazza, mert mind a három párt uralma alatt tartana a valamilyen állami szervet és ehhez szüksége van a többiek támogatására. (…)

 

Az ÚVO-t és a Monopolellenes Hivatalt egy csomagban a Most-Híd kezére játszani viszont már sok lenne. Főleg, ha egy olyan, arculatában korrupció-ellenes pártról van szó, mint Bugárék pártja. Ha ez mégis megtörténik, az azt jelenti, hogy Bugár teljesen elvesztette gátlásait és önfenntartási ösztönét. Mintha belényilallt volna a felismerés, hogy a Gorilla-ügy után és azzal, hogy kormányra lépett a Smerrel és az SNS-szel, már bármit megjátszhat. (…)

 

eTrend.sk: Bélu Bugára asi omrzel politický život

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!