Első ránézésre az RTVS vezérigazgatójának megválasztása a parlamentben nem is sült el olyan rosszul, mint ahogyan elsülhetett volna. Jaroslav Rezník 73 szavazatot kapott, így csupán egy szavazat hiányzott ahhoz, hogy a kulcsfontosságú közszolgálati média új igazgatója legyen. A második helyen az a Václav Mika végzett, akinek pár nappal ezelőtt még csak esélye sem volt a fináléba kerülésre.

 

A parlamenti matematika ebben a pillanatban könyörtelen. A jelenlegi igazgatóra, Václav Mikára 53 képviselő szavazott. Név szerint nem tudjuk, hogy kik adták rá a voksukat, de a nyilvános kijelentések alapján feltételezhetjük, hogy Kotlebán és a pártján kívük az összes ellenzéki képviselő, valamint néhány most-hidas.

 

Így az utolsó pillanatban elkerülték a nyilvános megaláztatást azért, mert a hét elején még a reklámbizniszből ismert Michal Ruttkayt akarták támogatni, nem pedig azt a Václav Mikát, aki az RTVS igazgatójaként semmi olyat nem tett, amiért diszkvalifikálni kellene, sőt, ő mutatta be a legjobb projektet.

 

  hirdetes_300x300   

Mindenesetre a dolgok jelenlegi állása szerint csodának kellene történnie ahhoz, hogy Mika újra a közszolgálati média igazgatója lehessen. Mindezt jól illusztrálja nemcsak a Smer és az SNS, hanem az egész koalíció (!) hozzáállása is.

 

„A nagy demokraták”

 

Az RTVS igazgatóválasztása során a legnagyobb szégyent a Smernek tulajdoníthatjuk. Fico először csöndben maradt, amikor az SNS vezére, Andrej Danko a koncessziós díjak miatt a kulturális minisztert, Marek Maďaričot támadta. Mindez Fico kártékony beszédével folytatódott, melynek keretén belül arról a nem tisztességes és „nem objektív” híradóról beszélt, amit mellesleg a nézők a televíziók közül a legmegbízhatóbbnak tartanak.

 

Amit a finisben a Fico vezette Smer elkövetett, azt nem lehet megbocsátani. Előnyben részesíteni egy olyan jelöltet, akinek nemcsak az erkölcsi de a szakmai profilja is úgymond „beszennyezett” (szerződés a Sputnik ügynökséggel, a TASR portál felének eladása a Slavia Captila körül mozgó embereknek, az újságírói etika sárba tiprása), a Smer részéről szinte nem is meglepő. Ahhoz, hogy ez a jelölt sikeres legyen, az sem jelent problémát, hogy Kotleba pártjával kell közösen szavazni. Mindez csupán egyet jelent: a Smer demokratásdi játszmája ott végződik, ahol a saját érdekei kezdődnek.

 

eTrend.sk, Filip Obradovič: Dobre sa pozerajte, ako Rezník vyzlieka koalíciu donaha

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!