TEDx előadóként szerzett hírnevet, a cégek új kihívásokhoz való alkalmazkodásának a nagykövete, több könyv szerzője. A média „Reinvention Guru-nak” hívja. Mit jelent valójában a „megújulás”? 

 

Elmesélem az egyik kis szlovén cég, a Hidria történetét, amely elektromos motorokat gyártott klimatizációs egységekbe. Árban nem tudott versenyezni a kínai gyártóval, valamint a régi márkák magas reputációjával a piacon. Az előre elvesztett csata helyett megpróbáltak egy új üzleti szemléletet találni, új értéket, amelyet saját képességeikkel és kapacitásukkal állítanak elő. Sikerült – ma sikeresen gyártanak alkatrészeket a legnagyobb autógyáraknak, amelyek a szabályozások és károsanyag-kibocsátás csökkentése miatt az elektromos motorok felé fordulnak. Ez a megújulás.

 

A változások szükségesek, változások nélkül egy cég sem tud túlélni. Ez viszont nem új gondolat. 

 

 hirdetes_300x300  

Természetesen, a biznisz irodalom részletesen ír arról, hogy át kell értékelni a cégek stratégiáját és ezt meg is teszik. Én azt kutattam, mi különbözteti meg azokat a közösségeket, akik az elmúlt száz évben túlélték a változásokat azoktól, akiknek ez nem sikerült. Miért csődölt be a Kodak, amely legszebb napjaiban az amerikai piacon eladott fényképezőgépek 85, filmtekercsek 90 százalékát biztosította? Vagy hogy miért került a csőd szélére a mobiltelefonpiac egykori éllovasa, a Nokia?

(…)

Az emberek többsége ugyanannál a cégnél élhetné le életét a főiskolától kezdve egészen a nyugdíjas évekig…

 

 

Pontosan ilyen élete volt a nagyszüleimnek, részben a szüleimnek is addig, amíg nem bomlott fel a Szovjetunió. Stabil munka, karrier, fizetés, a másik oldalon lojalitás. De a világ felgyorsult. Új technológiák jöttek, globalizáció, az oktatás online elérése, a nyersanyagfelhasználás csökkenése. Egy cég 70 éves élettartama 15 éves ciklusok alatt 5-7 évre változott. Ezért kell átértékelni az üzletet két-három évente, hogy mindig a csúcsponton maradjunk. Neki kell kezdenünk az új ciklusnak még azelőtt, hogy csúcsra érnénk egy hasonló biznisszel. Ez az a sebesség, amelyre nem vagyunk felkészülve.

 

A cégek nem alkalmazkodnak a gyors változásokhoz?

 

A hagyományos vállalatokat hosszú időre alapították – Jim Collins: Build To Last múlt század végén írt nagyszerű könyve alapján. Az a menedzser volt az ideális, aki felépít egy céget, amely túléli őt. A céges folyamatok, rendszerek, megoldások, mentális beállításaink a „Bulid To Last” gondolatra építenek.

(…)

Mi veszélyezteti a cégeket, ha tartják magukat ehhez a folyamathoz?

 

Ha úgy fogjuk összeállítani és betartani a költségvetést mint most, megöljük a céget. A kőolaj hordónkénti ára 60 dollárról 140-re emelkedhet, majd újabb nyolc hónap alatt 30 dollárra eshet, mint ahogy 2008-ban is láthattuk. Azok a dolgok, amelyekre a költségvetés épül, olyan gyorsan változnak, hogy a terv betartása még azelőtt csődöt mondhat, hogy azt helyre tudnánk állítani a negyedéves értékelésnél.

 

eTrend.sk Sú len dve možnosti: buď firmy zmenia pohľad na biznis, alebo zaniknú

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!