„A háború olyan lett, mint egy idősödő színésznő, egyre veszélyesebb és egyre kevésbé fotogén”. A mondás a Friedmann Endre Ernő néven Budapesten született Robert Capa-tól származik, aki háborús fényképésznek tartotta magát.

 

 

Élete során a spanyol polgárháborúban, a japánok kínai inváziójakor, a második világháború európai hadszínterein, az első arab-izraeli háborúban és Indokínában is hadifotós volt. Egyedül a saját szemével látott kép volt igaz számára, mert a jó fotó „úgy van kivágva az egész eseményből, hogy több igazságot mutat meg annak, aki nem volt ott, mint maga a jelenet”. Ez legalább annyira igaz, mint másik híres megállapítása: „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”.

 

 hirdetes_810x300  

 

capa1
Robert Capa. Kép: fb

 

 

Élete négy évtizede a világháborúk századának története volt. A berlini Dephot fotóügynökség munkatársaként kezdte pályáját. 1933-ban Párizsba költözött, ahol összebarátkozott André Kertésszel, Henri Cartier-Bressonnal, David Seymour-ral, és élete nagy szerelmével, az ugyancsak fotográfus Gerda Taroval. 1935-ben vette fel a Robert Capa nevet.

 

capa2
A „milicista halála” című képe meghozta számára a világsikert. Kép: fb

 

 

A „milicista halála” című képe meghozta számára a világsikert. De azonnal vitákat is kiváltott. Capa azonos volt hivatásával, az élet-halál kalandot mint a „legnagyobb pesti vagány” csinálta végig. Japánban a „Magnum” ügynökség fotókiállítását rendezte, amikor Life magazin megbízta, „ha már úgyis a közelben van” tudósítson az indokínai háborúról. 1954 május 25-én a laoszi határvidéken a parancsnok figyelmeztetése ellenére letért a kijelölt ösvényről és egy akna a lába alatt felrobbant. A 20. század egyik legjelentősebb fotoművésze 40 és fél évesen Vietnamban hunyt el.

 

 

Feiszt György, szombathelyi történész, levéltáros, politikus (facebook)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!