A mai önkormányzaton iskolák kapcsán a felszólalásom!

 

Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Polgármester úr! Szeretett gútai polgártársak!

 

Először is képviselőtársaim felé fordulva, arra szeretném kérni tiszteletteljesen, hogy ha maradt bennünk józan, emócióktól mentes érzés, már pedig hiszem, hogy maradt, akkor ne törjünk pálcát azok felett, akik ma lelkiismeretük és józan belátásuk szerint szavaznak, mert jól tudjuk az előttünk álló probléma-halmaz olyan súllyal bír társadalmunkban, ami sokunknak álmatlan éjszakát produkált! Hiszem, hogy mindenki a meggyőződése szerint fog szavazni. Az elmúlt napokban nyíltan és a kulisszák mögött is kemény csatározás zajlott a megoldást keresők között.

 

 hirdetes_400x285  

Kemény szavak hangzottak el, populizmussal és árulással vádolták egyeseket azokat, akik nem álltak be a sorba. Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére dallamára. Kérném, hanyagoljuk a más vélemények populizmussal való megbélyegzését! Ma úgy érzem, hogy nem lesz elfogadható megoldás. Kérdések kavarognak bennem is és a társadalmunkban-pedagógusokban, szülőkben, politikusokban!

 


A felelősségteljességem nyomása alatt, kérem a testületet ennek a határozati javaslatnak az elnapolására legalább a beiratkozás utáni időpontig! Bár a gútai szülőktől, pedagógusoktól kapott információk hatására akár a nyári igazgató választást is megvárnám!

 


Én ma nem a frakcióm ellenében fogok szavazni, hiszen nagyon sok mindenben egyetértek frakciótársaimmal, néhány nagyon fontos kivétellel, ezek és a pedagógusi érintettségem és az mkp országos oktatáspolitikai stratégiája nem hagyják, hogy ma igennel szavazzak!

 


Szeretném megindokolni képviselő társaimnak három különféle alaphelyzetből is a határozati javaslat levételének a helyességét a beiratkozás utánig! Képviselőként, pedagógusként és mint iskolatanácstag!

 


Úgy érzem önkormányzati képviselőként, hogy egy több mint fél évszázados iskolarendszer megváltoztatása hosszú folyamatos közösségi konzultáció nélkül nem mehet három hónap alatt végbe! Szeretnék bocsánatot kérni a frakciómtól, a gútaiaktól amiért október-november környékén a saját MKP-s frakciómban átgondolatlanul igent mondtam az iskola-összevonásra. Igent mondtam, de hangsúlyoztam hogy mindenképpen kommunikáljunk az emberekkel, és folytassunk ez ügyben párbeszédet! Nem így történt.

 

Tisztában vagyok vele, hogy a nagy magyar önkormányzati iskolaközpont megteremtése nem ördögtől való! A közeljövő megoldási lehetősége. Ugyanakkor ellenzek minden sietséget, csak az után mondhatok a megoldási javaslatra igent, miután ez ügyben társadalmi konzultációt folytatunk a lakossággal és érvekkel meggyőzzük őket. Társadalmi párbeszéd nélkül nem léphetünk, hiába vezérli a képviselő testületet a jó szándék, hiába készít az oktatási munkacsoport diagnosztikai anyagot az oktatási helyzetünkről, ha a harmonogram hiányzik belőle – ha hiányzik a konzultáció!


A jelenlegi döntésünknél, mint önkormányzati képviselő hiányolom a demokrácia alapvető mechanizmusait! Itt a névválasztásra is értem! Személy szerint nincs kifogásom a Palkovics Viktor névválasztással, tisztelem a munkásságát, de azt hiszem ez ügyben is nagyon fontos lenne az alulról jövő társadalmi javaslat! Hiszen az iskola identitását mindenkor a közössége teremti meg! Párbeszédet sürgetek ez ügyben is! Meg kell kérdezni az embereket és tájékoztatni Őket! Ezért harcoltatok itt korban előttem járók 1989-ben!! Az MKP elődpártjai rendszerváltó pártok voltak, ellenezték a direktív, felülről hozott döntéseket, kommunista örökségnek titulálva.

 


Az utóbbi napokban elhangzott polgármester úr szájából többször is hogy mi leszünk a hibásak a beiratkozási eredményekért, ha a beíratás utánig várnánk! Nem polgármester úr! Sem Ön sem mi önkormányzati képviselők nem utasíthatjuk a szülőket, hogy ide vagy oda írassák be gyermeküket, ezért minden iskolában az intézményvezetés és pedagóguskar felel, valamint az iskola eredményei! Hagyjuk még dolgozni Őket a beiratkozásig, mutassák meg hogy van hitük és akarnak! A beiratkozás az Ő felelősségük elsősorban!

 

Ha pedig valamelyik intézményvezető nem bírja, akkor azt a saját iskolatanácsán nyilvánítsa ki! Mondjon le, adja át ideiglenesen olyannak, aki motivációt érez! Mert nem az igazgató jelenti az iskolát! Az iskola annál több! Főleg a 90 éves Rákóczi! Mint Önkormányzati képviselő hiszek önkormányzati iskoláink pedagógus karában!


Mint Pedagógus, így gondolom!


Bizonytalanság lengi körül a pedagógusok helyzetét! Képzeljük, el ahol két pedagógus a családfenntartó. Én, beletudom képzelni a helyzetükbe! A feleségem is pedagógus! Nem kiskorúak a pedagógusok, jegyezzük meg egyszerre és mindenkorra! Tudják, hogy ha valamit összevonunk, még ha újat is teremtünk, az Ő helyzetük bizonytalan ennek megvannak a szakmai és gazdasági okai! Nagyobb iskola kategória kevesebb normatívát eredményez, két épület, az egyes osztályok kisebb létszámúak, így feltételezhetik az osztályösszevonásokat, amelyből logikusan következik a pedagógusok létszámleépítése! Szeptemberben, ha valakitől meg kell válni annak tudnia kell már most! Mert munka után kell néznie!

 


A koncepció, amit két hete ismerhettem meg jómagam is tiszteletreméltó, lelkiismeretes munka, diagnózis a gútai iskolarendszer helyzetéről, de csak részben koncepció! Sajnos nincs javaslat benne a harmonogramra és egy sor kérdés megválaszolatlanul van hagyva! Továbbfejlesztést igényelt volna, mielőtt eldöntjük véglegesen a jövőt!
Harmadrészben, mint a II Rákóczi Ferenc Alapiskola tanácstagja!

 


Az mkp-s polgármesterünk szavaihoz hű szeretnék maradni: csak az a képviselő vállaljon szerepet az iskolatanácsokban, akik azért az iskoláért dolgozni szeretnének! Amikor megalakultunk eltökéltük, hogy segítjük a II Rákóczi Ferenc Alapiskolát kilábalni, konkrét cselekvést is megfogalmaztunk! Akkor most adjuk fel a küzdelmet? A napokban azt is hallottam, hogy az intézményvezető elfáradt az eddigi küzdelemben, ezt mondja el az iskolatanács tagjainak és a beiratkozásig ezt orvosolhatjuk! Új lendülettel máshogy alakulna a beiratkozás! Ha pedig nem, akkor utána ráérünk társadalmi elfogadottsággal megalakítani az összevont önkormányzati magyar iskolát!

 


Tehát javaslom, a határozati javaslatot halasszuk a beiratkozás utánra, addig folytatjuk a konzultációt az emberekkel!

 

Samu István: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!