A Híd ifjúsági szervezete néhány hete egy jó falatra invitált mindenkit a „Kebabbal az ostobaság ellen” megnevezésű rendezvényén. A párt ezzel rámutatott, hogy a közbeszédben nem kaphat helyet a kirekesztő gyűlöletkeltés, legyen szó akár a muszlim, vagy a magyar, szlovák, roma közösség ellen irányuló megnyilvánulásokról.

 

Ezzel az állásponttal egyet is lehet, egyet is kell érteni. A kollektív bűnösség elvének alkalmazását nem szabad visszacsempészni a szlovákiai politikába. Soha nem felejthetjük el, hogy egykor a Beneš-dekrétumok alapján a magyarokat marhavagonokra zavarta fel a rendszer. Nekik egyetlen „bűnük” volt: magyarok voltak.

 

Egy modern és igazságos rendszerben a „karhatalomnak” azokkal szemben kell eljárnia, akik törvénysértést követnek el. Soha senki nem lehet bűnös csupán azért, mert egy adott – nemzetiségi vagy felekezeti – kisebbséghez tartozik.

 

 hirdetes_300x300  

A Beneš-dekrétumok óta ugyan már eltelt fél tucat évtized, ám az egyáltalán nem volt olyan régen, amikor 2010-ben az akkori Smer-SNS-HZDS kormány az ország biztonságát veszélyeztető elemeknek minősítette a szlovákiai magyarokat.

 

A kettős állampolgárság intézményét megtagadva árulónak kiáltottakak ki, és szlovák állampolgárságától fosztottak meg minden kisebbségi magyart, aki felvette a magyar állampolgárságot is.

 

A Híd most ugyanezekkel a pártokkal kormányoz. Sőt, a minap – az államfői vétót megtörve – megszavazták azt a törvénymódosítást is, amely a kollektív bűnösség elvét kívánja alkalmazni a muszlim közösség tagjaival szemben. Ettől fogva egy egyháznak legalább 50 ezer taggal (eddig 20 ezer volt a limit) kell rendelkeznie, hogy hivatalosan is egyházként jegyezzék be. Mindeközben Szlovákiát még elméletileg sem fenyegeti az a „veszély”, hogy az országban egységes muszlim közösség alakuljon ki. A menekültek befogadását megtagadjuk, bevándorlónak pedig esze ágában sincs épp ebbe az országba jönni.

 

Az viszont biztos, hogy a kollektív bűnösség alkalmazása visszatért.

 

Amikor egy párt az utcán közösségi akcióval harcol a kirekesztés ellen, de a parlamentben a kollektív bűnösségre bólogat, az nem más, mint visszatetsző kétszínűség.

 

Ha a muszlimok már nem fognak „gondot” jelenteni akkor megint jövünk mi, magyarok?

 

 

Facebook/Simon Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!