Az utóbbi idők érdekérvényesítési sikere érett be múlt pénteken: Dunaszerdahelyen és Komáromban is magyar állomásnév táblák kerültek a helyi vasútállomások homlokzatára.

 

(…)

 

A mostani táblakihelyezésnek önmagán túlmutató jelentősége van, ezért megfontolandó tanulságokkal szolgál minden derék nyelvjogi aktivistának.

1. Minden rajtunk múlik

 hirdetes_400x285  

A legfontosabb: a kisebbségi nyelvhasználat kiterjesztése egy széles alapokra épített társadalmi nyomásgyakorlás eredménye. Nem egyetlen szervezet vagy csoport, főleg nem párt érdeme. Kézzelfogható eredmény akkor születik, ha a magyar érdekérvényesítés tartalom nélküli üres jelszóból valódi gyakorlattá válik. Utcára kell vonulni, a terepen akciózni, témát felvetni és nyilvánosságot teremteni. Hallatlanul nagy jelentősége lehet a parlamenten kívüli eszközöknek.

A rendezésből persze kovácsolhat politikai tőkét a Híd, de mindenki tudja, hogy a vasúti kétnyelvűség megoldatlanságában vastagon benne vannak (ahogy nem kerülhető meg az MKP felelőssége sem).

 

(…)

 

2. Nagyon nem látszanak a szlovák partnerek

Ami a szlovákokat illeti, az egybites nacionalistákra nyilván eztán sem lesz érdemes időt vesztegetni. Ugyanakkor sokat segített volna, ha vannak szlovák partnerek, elsősorban a médiában.

 

(…)

 

3. A Híd még mindig nem érti

A KDSZ azért állította középpontba a vasúti táblák kérdését, mert azok példáján keresztül pontos látleletet kaptunk anyanyelvünk általános helyzetéről. A dolog ugyanis úgy áll, hogy Szlovákiában a nyilvános térből adminisztratív eszközökkel kiszorított magyar nyelv legfeljebb megtűrt elem lehet az államnyelv mellett. A vasút esetében még annyi se. Eszmei célként ezért a magyar nyelv egyenrangú, a magyarlakta területeken hivatalos státuszát jelöltük meg. A célhoz vezető úton tekinthetjük mérföldkőnek az állomásnév táblák kihelyezését, de hibás szemlélet volna ennyivel beérni.

A Híd most mégis ezt csinálja. Arról ugyanis nem szól a fáma, hogy legalább ilyen fontos az utasok magyar nyelvű tájékoztatása (menetrendek és hangosbemondók, továbbá a kalauzok kérdése, akik az istenért se szólalnak meg magyarul, akkor sem, ha tudnak). Bizony, erről a következetlenségről mindent elmond a kétnyelvű menetrendekhez való hozzáállás, amit Érsek Árpád mint “túlzó követelést” söpört le az asztalról.

 

(…)

 

Ráadásul egy másik visszatérő probléma is tetten érhető, nevezetesen a szakmai felkészületlenségé. A közlekedési minisztérium sajátos jogszűkítő értelmezése miatt 12 vasútállomáson nem hajlandó intézkedni. Magyarán a további bővítés akadálya jelenleg az a minisztérium, aminek vezetője saját bevallása szerint minden tőle telhetőt megtesz a magyar nyelvű állomásnevekért….

 

 

Kovács Balázs: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!