Brexit! Brexit?

Az ember néha elámul, mit produkál körülötte az élet. Mondjunk most néhány őszinte szót a Brexitről.

 

(…)

 

…látva a brexit-párti politikusok menekülését a hajóról – azt senki ne mondja nekem, hogy ez egy átgondolt, profi módon előkészített alternatíva volt. Cameron hatalomvágya, Farage és számos más brit politikus whiskygőztől tüzelt, üres locsogása belehajtotta a már Churchill által sem ajnározott brit választót egy zárlatos döntésbe.

 hirdetes_810x300  

 

(…)

 

Ehhez jön May asszony kapkodása és hülyébbnél hülyébb kijelentései: az előrehozott választás öngólja (hogy erősíthet meg egy olyan társadalom kemény brexites hozzáállást, ahol 51-49 százalék a támogatók és az ellenzők aránya?) és az a fajta üres locsogás, amely szerint helyes volna, ha az EU megengedné Britanniának, hogy a brexit sikersztori legyen. Csak egy apró kérdés ezzel kapcsolatban: ha bárki számára az EU-ból való kilépés sikersztori lehet, akkor mi tartaná vissza a többi 27 tagállamot, hogy ők is megcsinálják a maguk „sikersztoriját”?

Bárhogy nézzük is, méltatlan ez az egész történet elsősorban a klasszikus angol intellektushoz. Félreértés ne essék: mindenkinek joga van kilépni az EU-ból is, de azt átgondolt körülmények között lehet csak megtenni felelősséggel, s vállalni kell a következményeket is. Nem titkolom egyébként, hogy szerintem sokkal okosabb lett volna Britanniának bennmaradnia az EU-ban, és ott társakat gyűjtve maga köré egy komoly reformra kényszeríteni a jelenlegi struktúrákat. Annak több értelme lett volna. 

(…)


Vagy csinálunk tehát egy profi kilépést, amely ugyan fájni fog, de utána lehet egy új minőséget építeni, vagy – majdnem egyedül vagyok ezzel a véleményemmel az EP-ben – csinálunk egy elegáns hátraarcot, s nem lesz brexit. A 2019-ben az asztalra kerülő dokumentum ugyanis minden jel szerint problémás lesz a brit politika számára. S akár arról is lehet egy népszavazást tartani, elfogadja-e a brit társadalom a több oldalról is megalázónak ígérkező egyezséget. S ha nem, akkor mi van? 
Illusztrációs felvétel. Kép: Körkép.sk

Persze, látom, hogy ebben a kérdésben is csúcsra járnak az érzelmek. Ismerem azokat a közvélemény-kutatási eredményeket is, amelyek azt mondják, hogy a brexit-támogatók 60 százaléka akkor is támogatja a kilépést, ha neki személyesen abból hátránya lesz, esetleg el is veszíti a munkahelyét. Ezeket az embereket valószínűleg nem lehet meggyőzni semmiféle észérvvel 2019-ben sem. 


De a társadalomban nem ők vannak többségben. És sokan vannak, akiknek kezd elegük lenni a jelenlegi kutyakomédiából. Ők talán átbillenthetők a másik oldalra.

Csáky Pál: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!