Ameddig az állam megfeledkezik a lakosság legsebezhetőbb csoportjairól, nem hívhatja magát szociális államnak. Erről beszéltem a munkaügyi miniszterrel. Több témát is megvitattunk és örülök, hogy tájékoztatott a tervezett lépésekről.

(…)

Egy évvel ezelőtt figyelmeztettem a miniszter urat, hogy az új törvény veszélyeztetheti a bölcsődék elérhetőségét. Az új törvény alapján idáig 11 bölcsődét regisztráltak. A miniszter úr tájékoztatott, hogy még nincs vége az évnek és készen áll olyan intézkedések meghozatalára, amelyek orvosolhatják a helyzetet.

(…)

Ma már nem tudunk törődni minden idős emberrel, akik ápolásra szorulnak, így megegyeztünk a miniszter úrral arról, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy ezek az emberek otthon maradhassanak, azon a helyen ahol felnőttek. Ezért tárgyaltunk az ápolókról, ápolónőkről is.

 

 hirdetes_810x300  

Nem támaszkodhatunk kizárólag az uniós forrásokra, ezek csak adott időszakra vonatkoznak. Egy rendszerszintű megoldást kell találnunk, hogy minden ember tudja, törődni fognak majd vele és megéli az öregkort méltóságteljes feltételek között. Nincs szükségünk tervekre. Világos, kézzel fogható eredmények kellenek.

 

Beszéltünk a gyerekekről is. Ők a legsebezhetőbbek. A szociális intézményekben, gyerekotthonokban. Érintettük a Tiszta nap intézet ügyét is. Két éve világítottak rá arra, mi történik ott. Egy évvel ezelőtt személyesen hívtam fel a rendőrségi testület elnökét, hogy intézkedjen, de az intézet a mai napig működik sajátos körülmények között. A miniszter is örülne neki, ha ez másképp lenne, de várnunk kell a közigazgatási eljárás végére és a bíróság döntésére.

(…)

A rákos gyerekkel rendelkező családok közel 90 százaléka eladósodik. Közösségünk egyik legszomorúbb ténye az, hogy a családok csak azért szegényednek el, mert valaki megbetegedik. Ez szomorú. Nem engedhetjük meg, hogy a modern társadalomban egy család betegség miatt kerüljön a padlóra, ezért meg kell találnunk a megoldást. (…)

 

Nemcsak a munkaügyi miniszternek, de minden egyes politikusnak gondolkodnia kellene azon, hogyan törődjünk azokkal akik nem tudnak gondoskodni magukról. Hogyan csináljunk Szlovákiából szociális államot. Egy államot, amelynek minden állampolgára tudni fogja, ha valami rossz történik vele, az állam gondoskodni fog róla.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!