Fico kedden azokról az eseményekről beszélt, amelyek Ján és Martina gyilkossága után történtek. Megemlítette Kiskát, a médiát, a külföldről támogatott civil szervezeteket, és egy olyan áldozatot csinált magából, akit igazságtalanul hoztak kapcsolatba az olasz maffiával. „A szlovákiai hatalmi berendezkedés megváltoztatására kitalált hamis vádakat a kormány nem demokratikus szabályok szerinti megdöntésére használták fel. Erre a kísérletre pedig az utca embereit is felhasználták”.

 

Amennyiben Fico sajtótájékoztatója Önöket is lehangolta, akkor van rá egy magyarázatunk: Fico nem Önökhöz beszélt. Ő tudja, hogy Önök tudják, hogy mindez másképpen történt. Hogy nem a gyilkosság miatt távozott a funkciójából, hanem amiatt a rohadt rendszer miatt, aminek az az állami tanácsadónő volt a szimbóluma, akit Fico a kalábriai maffiabanda egyik jó barátja, Vadala után örökölt. Önök nem érdeklik Ficot, ő ugyanis a saját választóihoz beszél.

 

Ezt a választót most nevezzük Jaroslavnak, aki mellesleg nyugdíjas. Jaroslavot nem érdeklik a korrupciós ügyek, számára az esti híradó középpontjában a bűnügyi hírek állnak. Jaroslav homályos emlékszik arra, hogy fél évvel ezelőtt a televízióban szó volt egy gyilkosságról, után valamit az olasz maffiával kapcsolatban emlegettek, ezután tüntetések voltak, majd Fico távozott a posztjából. Múlt héten pedig azt a hírt kapta el a tévében, hogy Gútán elfogtak néhány embert. Gútán, nem Kalábriában, értik ugye? Fico most azt próbálta elmagyarázni Jaroslavnak, hogy az olaszokkal kapcsolatos hírek csak pletykák voltak, amiket Szlovákia ellenségei terjesztettek. Jaroslav utólag nár nem fogja kiguglizni Kuciak utolsó cikkét, ami egy civilizált országban egymaga elég lenne a kormány bukásához.

 

 hirdetes_810x300  

Ilyen választó lehet akár a negyvenéves Ferenc is, aki Jaroslavval ellentétben túlságosan is jól informált. Jobbról-balról olvassa a híreket, melyeket tömegesen kap az e-mail címére és a Facebook-oldalára. Ferenc már vagy százféle verziót olvasott arról, hogy miképpen is történhetett a gyilkosság. Hallott az olasz maffiáról, hallott Kočnerról, a drogdílerekről, hallott a Kuciak házában megtalált három bögréről, és az is a fülébe jutott, hogy a gyilkosság után Szlovákiába érkezett Marcello Fabiani, Soros Györgynek az államcsínyre szakosodott embere. Ferenc nem tesz különbséget az oknyomozó újságírók és az Aeronet.cz cikkei között, melyeket „Vedoucí kolotoče“ álnév alatt írnak. Ferenc röviden csak ennyit mond: „Fene tudja, hogy is van ez az egész“. Ahelyett, hogy erről gondolkodna, inkább azt fogja átszámolni, hogy mennyit fog spórolni a fia ingyenes ebédjén.

 

Összegzésképpen: ha legközelebb meglátja Ficot a TA3-on beszélni, akkor jusson eszébe, hogy nem Önhöz szól, hanem Jaroslavhoz, Ferenchez és a társaikhoz. És a Focus utolsó felmérése szerint a választók 22,4%-a éppen olyan ember, mint Jaroslav és Ferenc.

 

Vladimir Snidl Facebook bejegyzése

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!