Nyitókép: Facebook

 

Románia ma ünnepel. Ami nekik ünnep, az nekünk gyásznap. Erdély elrablásának napja (bár ez csak később derült ki, történhetett volna másképp is). Gyulafehérváron nemcsak az elszakadást mondták ki, hanem teljes nyelvi, nemzetiségi egyenlőséget ígértek minden polgárnak, amely máig sem valósult meg. Európát pedig nem érdekli 1,2 millió magyar joga…

 

Történelmi háttér röviden. (…)

 

 hirdetes_810x300  

Románia élén német király állt, az ország pedig laza szövetségben a német császársággal és az Osztrák-Magyar Monarchiával, mégis az Antant oldalára állt az első világháborúban, mert nagyobb koncot ígértek a mi kárunkra. Hátba támadtak minket, legyőztük őket, de elbuktuk a világháborút… Ezzel párhuzamosan megindult a monarchia szétesése, Magyarországon belül is beindultak a nemzetiségi mozgalmak (ne tagadjuk, voltak jogos követeléseik is), amelyek szétfeszítették ezredéves királyságunkat.

 

A legfájóbb az egészben Erdély elvesztése, melynek nyitánya volt a december 1-jei gyulafehérvári román népgyűlés, ahol kimondták a Romániával történő egyesülést. Persze erről a többi nemzetet, például a lakosság majd felét kitevő magyarságot és németeket meg se kérdezték (utóbbiak később jóváhagyóan tudomásul vették, amiért cserében a magyarokkal ellentétben kiemelt elbánásban részesültek). Ígértek viszont fűt-fát.

 

Idézem: „1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában.”

 

Nos, ez nem, hogy a királyi Romániában, de még ma sem valósult meg. (…)

 

Szomorúan kell hozzátenni, hogy a Károlyi-kormány „polkorrektsége” egészen odáig ment, hogy a Magyar Államvasutak ingyen szállította a románokat arra a gyűlésre ahol kimondták a Magyarországtól történő elszakadásukat! A „jutalma” pedig Trianon (túlnyerték magukat amikor színtiszta magyar területeket is elcsatoltak) volt a franciáktól. Üzenete a mának: fenébe a polkorrektséggel, fenébe a külföldi elvárásoknak, ha a nemzet sorsa a tét akkor első a nemzet, s majd utána a többi!

 

Ami történt, megtörtént. A magyar-román viszony sosem volt felhőtlen, mindegy, hogy német, szovjet vagy NATO-EU szövetségben voltunk, vagyunk éppen együtt. Egy dolgot tanulhatunk a románoktól: a nemzetközi kapcsolataiktól, belső pártvitáiktól függetlenül 100 százalékosan egységesen képviselik a nemzeti érdekeket. December 1-je üzenete nekünk magyaroknak az ÖSSZEFOGÁS! Autonómiát az erdélyi magyarságnak!

 

Facebook, Kazi világa: Unirea, avagy Erdély bukásának kezdete

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!