Nyitókép: Csáky Pál Facebook-oldala

 

(…)

 

Zitnanská asszonyt soha nem becsültem valami nagyra – annak ellenére, hogy a második Dzurinda-kormányban négy évet lehúztunk együtt, s az együttműködésünk néhány területen gyümölcsöző is volt. Frantisek Sebejről sincs különösebben nagy véleményem, és Stefan Hríb sem az erkölcsös újságíró példája számomra. Ám el kell ismernem, tisztességesebben viselkednek a Most-Híd politizálását látva, mint a szlovákiai magyar választók egyharmada. Számukra mégiscsak van egy pont, ahol felállnak az asztaltól, s azt mondják: ez már vállalhatatlan számunkra. S megőriznek valamit tisztességük maradványaiból.

 

Ficóékkal és az SNS-szel koalícióra lépni nem jelentett mást, mint ama bizonyos korpa közé keveredés ősrégi történetének újrajátszását. S mondhatnánk, ám tegyék, majd a választó parasztesze és a napi problémákkal küszködő polgár természetes erkölcsi felháborodása leszámol velük.

 hirdetes_810x300  

Nem ez történik. Nézzünk csak körül: korunkban, a kifinomult manipulációk korában ügyes közéleti szélhámosok úgy csinálnak hülyét polgárok millióiból, ahogy csak a kedvük tartja.

 

(…)

 

Az elektronikus kütyük világméretű elterjedése által okozott információrobbanás nem a világ IQ javulását, hanem ellenkezőleg: lecsúszását hozta.

 

Ennek egyenes következménye, hogy csúszik lefelé a közerkölcs szintje is. Ha visszaemlékszem a huszadik század kilencvenes éveire, azért ott még az az alaphozzáállás érvényesült, hogy az igazság abszolút kategória, s aki hazudott, az a lelke mélyén tudatosította, hogy helytelen dolgot tesz. S akkor még következményei is voltak a hazudozásnak.

 

Most? Vannak, akik kiírják a plakátra, hogy a jellem a döntő – s utána olyan cinikusan szegik meg ígéreteiket, hogy az szinte kiabál. S a derék választópolgárok egy része tolerálja ezt.

 

(…)

 

Azon gondolkodom, mi jöhet még. 2020-ban kiállnak majd az emberek elé, és simán egy Mercedes gépkocsit ígérnek mindenkinek, aki rájuk szavaz. S 24 órával a választások után majd ismét a szemükbe röhögnek a kocsiért sorban állóknak: ezt nem gondoljátok komolyan. Félreértettetek minket, ez egy olyan bődületes hülyeség, hogy ezt ti sem gondolhatjátok komolyan.

Vagy mégis?

Ébresztő, kedves választópolgárok!

 

Csáky Pál: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!