(…)

Az eddigi íratlan szabálynak megfelelően a legtöbb képviselői helyet szerzett párt elnöke kap kormányalakítási megbízatást az államfőtől.

 

Előreláthatóan arra van esélye, hogy megszerezze 70 képviselő támogatását (SMER/49, MOST-HÍD/11, Sieť/10,) a többi kétséges. Ha belépne ebbe a koalícióba a Szlovák Nemzeti Párt 15 képviselővel, akkor lehet, hogy a MOST-HÍD visszalép, ha nem, aláírta politikai halálos ítéletét.

 

Ha Fico nem tud alakítani kormányt, Sulík kapja a következő megbízatást. Ebben az esetben biztosan elveszti 63 (SMER és a Mi Szlovákiánk) képviselő támogatását, de megszerezheti a SME Rodina – Boris Kollár pártja 11 képviselőjének külső támogatását, azonban továbbra is kétséges, hogy merre lép a Szlovák Nemzeti Párt és a MOST-HÍD.

 hirdetes_400x285  

 

Viszont van egy kényszerítő körülmény, ez év júliusától Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnökségét, tehát júniusig meg kell alakítani a kormányt.

 

Lehet, hogy ez a helyzet kompromisszumképessé teszi a pártokat és belemennek akár elvtelen vagy rövid lejáratú egyezségekbe és 2017-ben felborul az ingatag kormány, ami előrehozott választást jelent.

 

A mostani képviselő választás eredménye szerint tehát ez feltételezhető. A felvidéki magyar politikának talán egy év áll rendelkezésére, hogy újrarendezze sorait, beleértve a MOST-HIDAT támogató magyarokat is.

 

A Bugár-féle kalandorpolitikának beharangoztak, ha nem halljuk meg a vészharang hangját, akkor nekünk is.

 

Felvidek.ma – Duray Miklós: Választásnak nevezett politikai felfordulás Szlovákiában 2016-ban

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!