A utóbbi időben számos cikk és nyilatkozat jelent meg azt állítva, hogy Európában növekszik a fasizmus és Donald Trump az amerikai fasizmus terjedésének példája. Ez egy nagyon is valós jelenség megtévesztő tálalása.

 

A nemzetállam újbóli megerősítése a politika élet velejárója. A multinacionális intézmények, mint amilyen az Európai Unió, valamint a többoldalú kereskedelmi egyezmények természetesen ellenzik, mivel ők, egyesek szerint, nem képezik a nemzetállamok érdekeit.

 

A fasizmus felemelkedésének vádja a jelenség félreértelmezéséből származik. Ez a vád is egy kísérlet arra, hogy lejárassa az újjáéledő nacionalizmust és megvédje azokat a multinacionális rendszereket, amelyek a második világháború óta uralják a Nyugatot.

 

 hirdetes_300x300  

Nemzetek feletti önkény vs nemzeti önrendelkezés

 

A nacionalizmus a felvilágosodás liberális demokráciájának alapja. Azt vallja, hogy a nemzetek felett önkényes dinasztiák uralkodtak, semmibe véve az alapvető emberi jogokat. Ezek között a jogok között szerepelt a nemzeti önrendelkezés joga, miszerint a polgárok dönthetik el, mi áll nemzeti érdekükben.

 

A felvilágosodás nem fért meg a zsarnoksággal, és annak lényegét abban látta, hogy nemzetek feletti birodalmak uralták Európát. Legyőzésük után nemzetállamokkal helyettesítették őket. Az amerikai és a francia forradalmak mind nemzeti felkelések voltak, ahogy az Európán 1848-ban végigsöprő forradalmak is. Ezeket a forradalmakat  azért nevezték nacionalistának, mert a multinacionális birodalmak ellen robbantak ki.

 

A fasizmus támadás a nemzetek önrendelkezése ellen

 

A fasizmus két fontos dologban eltér a nacionalizmustól. Egyrészt, a fasiszták szerint az önrendelkezés joga nem egyetemes jog. Adolf Hitler, Benito Mussolini és Franco, a leghírhedtebb fasiszták csak három ország számára engedték meg a nacionalizmus eszméit, Németország, Olaszország és Spanyolország számára. (…)

 

Bizonyos értelemben Hitler és Mussolini hitt a multinacionalizmusban, jóllehet, más nemzetek önrendelkezésének rovására. A fasizmus (…) támadás volt a nemzetek önrendelkezési joga ellen, és a fasiszta nemzetek elsőbbségét a felsőbbrendűséggel és az ítélkezés jogával indokolták.

 

A nemzetállamok felemelkedése az EU kudarcaiból nyeri erejét

 

Az állítani, hogy az EU tagság nem brit érdek, hogy a NATO hasznossága túlértékelt, hogy a protekcionista és migránsellenes intézkedések szükségszerűek, nem fasizmus. Ezek a gondolatok köszönő viszonyban sincsenek a fasizmussal. Ezek a kijelentések sokkal inkább a liberális demokráciával hozhatók szoros összefüggésbe (…), ami pedig a nemzetállamok önrendelkezését jelenti. (…)

 

A liberális demokrácia nem írja elő, hogy részt kell venni a multinacionális szervezetben, nem fogadtat el kényszerűen szabadkereskedelmi egyezményt vagy protekcionista intézkedést. Ezeket a döntéseket az embereknek kell meghozniuk – vagy pontosabban, az emberek által választott képviselőknek. A döntés lehet bölcs, kevésbé bölcs vagy igazságtalan, de akárhogy is, egy liberális demokráciában a választás joga a polgárok kezében van.

 

Amit most látunk, az a nemzetállamok felemelkedése a multinacionális szervezetekkel és egyezményekkel szemben. Komoly kérdések merültek fel az EU- és NATO-tagsággal kapcsolatban, a kereskedelmi egyezményekkel és a határellenőrzésekkel kapcsolatban. (…) A nacionalizmus jelenlegi előretörése Európában az európai intézmények nem túl hatékony működésének eredménye.

 

Nyolc évvel a 2008-as válság után Európa még mindig nem oldotta meg a gazdasági problémákat. Egy évvel a menekültek masszív beáramlása után Európában még mindig nem alakult ki koherens és hatékony politika a kérdés kezelésére. Mindezt egybevetve felelőtlenség lenne a polgárok és vezetőik részéről, ha nem tennék fel a kérdést, hogy elhagyják-e az EU-t, vagy kövessék továbbra is parancsait.

 

Hasonlóképpen,  Donald Trupmnak sincs oka békén hagyni a NATO-t vagy azt az elképzelést, hogy a szabad kereskedelem mindig előnyös. Még ha kellemetlen stílusban és zavaros előadásban teszi is meg, olyan kérdéseket veti fel, amelyeket fel kell vetni.

 

Geopoliticalfutures.com – George Friedman: Nationalism Is Rising, Not Fascism

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!