(…) Az Iszlám Állam célja az, hogy egy nemzetek feletti kalifátust hozzon létre, egy közös államban egyesítve az iszlám országokat. Annak érekében, hogy ezt megtehessék, egyesíteni kell a muszlimokat. Annak érdekében, hogy egyesíteni lehessen a muszlimokat, egy összetéveszthetetlen ellenséget kell nekik mutatni, amit csak az egység képes legyőzni. Ebben a pillanatban nincs olyan ellenség, ami képes lenne egységre bírni a muszlimokat, ezért az IÁ létre akar hozni egyet.

 

Lenin azt mondta, hogy a terror célja a félelem elterjesztése. Bármelyik ország legyen is szó, a terror eredményeképpen a lakosság nagyobb védelmet kezd el követelni a további támadások ellen. Az IÁ szórványos globális hálózata titokban működik, tagjait nehéz azonosítani, épp ezért nehéz őket elpusztítani.

 

Egy tisztán védekező magatartás, az épületek repülőterek védelme nem vezethet eredményre – ebben az esetben a védelmi berendezkedés a támadók számára előnyös, mivel nem lehet mindenhol védekezni. Ezért a merénylők a védelem hibáit használják ki, a lakosság pedig nem tudja élni megszokott mindennapjait az állandó fenyegetettség miatt.

 

 hirdetes_810x300  

A sorozatos támadások, mint amilyen a Nizzai is volt, hosszú időre félelmet keltenek a lakosságban. És ez nem irracionális érzés. A terrorizmus lényege éppen az, hogy az embereket eljuttassa arra pontra, ahol az egyetlen racionális válasz a félelem. Amikor ez megtörténik, jöhetnek a politikai következmények.

 

Először a a tragédiák megelőzéséről folyamatosan beszélő, de a merényleteket megakadályozni mégsem tudó  kormányok szerepe kérdőjeleződig meg. Másodszor megjelenik a mérsékelt válasz teljes hiánya – az a gondolkodásmód, hogy csak szélsőséges megoldás létezik, mint a tömeges deportálások, vagy még rosszabb. Ha elég nagy a terror, a következmények beláthatatlanok.

 

És pontosan ez az, amit (a terroristák) el akarnak érni. Túlzott választ akarnak (kikényszeríteni), ami egyesítené a muszlimokat. Az IÁ stratégiájának ereje abban áll, hogy lehetetlen döntés elé állítja a védekezőket – kizárja a mérsékelt válaszadás lehetőségét. Franciaország vagy a Nyugat bármilyen szélsőséges válasza a muszlim világra nézve az IÁ számára előnyt jelent.

 

Az a tény, hogy viszonylag kevés olyan katasztrofális esemény történt, mint a nizzai, nem engedte a szituációt túlhevülni. Lehet, hogy az IÁ-nak még nincs elég szervezete, vagy a nyugati hírszerzés felderítette és megsemmisítette a sejteket.

 

De ha a (merényletek) száma növekszik, akkor a félelem lesz az egyetlen ésszerű válasz, és a félelem tettekre sarkall. Ellenállhatatlan erővé válik. A brutális igazság az, hogy az Iszlám Állam még nem érte el az extrém félelem szintjét, ami azt jelenti, hogy a támadások gyakoribbá válásának valószínűsége magas.

 

GeopoliticalFutures.com – George Friedman: The Strategy Behind the Nice Attack

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!